PLJUVANJE PO CRKVI I JEZIKU

Izvor: Kurir, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLJUVANJE PO CRKVI I JEZIKU

Današnji prosvetitelji ukidaju svom narodu crkvu i srpski jezik, što nisu uradili ni Turci, ni Mlečani, ni Austrougari, kaže mitropolit Amfilohije

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je juče da je crnogorska vlast usvajanjem novog ustava „pljunula na Pravoslavnu crkvu“ i „ukinula svom narodu srpski jezik“.

- Usvajanje novog ustava je pljuvanje po crkvi u Crnoj Gori - ocenio je mitropolit Amfilohije u besedi posle crkvene službe >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u selu Trebesinu kod Herceg Novog. On je negativno ocenio to što u novom ustavu nije navedeno da u Crnoj Gori vekovima postoji Pravoslavna crkva, čiji je jedini kanonski predstavnik Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, navodeći da u Ustavu može da bude „sve drugo, ali ne i naziv pravoslavne crkve“.

Amfilohije smatra nedopustivim da se crkva u Ustavu ne navede pod pravim imenom, već se svrstava u verske zajednice.

- Crkva će se nazvati nekim imenom kojim se nikada nije zvala. Dve hiljade godina ova crkva ima ime, a danas je zovu verskom zajednicom - kazao je mitropolit Amfilohije upitavši: „Šta to znači verska zajednica?“ On je upitao i ko ima pravo i u ime kojeg zakona i ideologije da „liši crkvu imena“.

Novim ustavom garantovana je sloboda veroispovesti, a Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska svrstane su u verske zajednice koje deluju u Crnoj Gori. Mitropolit je oštro kritikovao odredbu Ustava kojom se za službeni jezik uvodi crnogorski, navodeći da je to oduzimanje jezika svom narodu. - Današnji prosvetitelji ukidaju svom narodu crkvu i srpski jezik, što nisu uradili ni Turci, ni Mlečani, ni Austrougari - kazao je Amfilohije. - Srpskog jezika nema u Ustavu. Nema više narod da govori srpskim, nego maternjim jezikom - rekao je on i dodao da se „zna na kom je jeziku napisano sve u Crnoj Gori, od Petra Cetinjskog, Njegoša i svih odreda do danas“.

Crnogorski parlament usvojio je sinoć, dvotrećinskom većinom, novi ustav, kojim se Crna Gora proglašava građanskom, ekološkom i socijalnom državom ravnopravnih građana koji u njoj žive. Definisano je da je u Crnoj Gori službeni jezik crnogorski, a u službenoj upotrebi su srpski, hrvatski, bošnjački i albanski jezik.

Tvorci Ustava dogovorili su se da svi građani koji su dvojno državljanstvo dobili do 3. juna 2006. godine, kada je proglašena crnogorska nezavisnost, zadrže taj status, a da se o dvojnim državljanstvima stečenim posle tog roka postignu bilateralni sporazumi sa državama.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.