PLJAČKA DRŽAVE: Saša Dragin bacio 5,5 miliona evra na softver koji ne radi!

Izvor: Kurir, 06.Maj.2013, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLJAČKA DRŽAVE: Saša Dragin bacio 5,5 miliona evra na softver koji ne radi!

Sumnjivo Policija istražuje zašto je Saša Dragin dao silne pare da bi Upravi za agrarna plaćanja kupio kompjuterski program koji nije u funkciji

BEOGRAD - Bačene silne pare iz budžeta Srbije.

Softver za agrarna plaćanja, koji je kupljen dok su na čelu Ministarstva poljoprivrede bili Saša Dragin i Dušan Petrović, olakšao je državnu kasu za neverovatnih 5,5 miliona evra. Iako je za njega izdvojen ogroman novac, softver je neupotrebljiv, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tvrdi za Kurir Goran Knežević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Softver za obradu podataka za isplatu subvencija poljoprivrednicima kupljen je 2009. godine od mađarske firme „Julisiz“, kad je ministar bio Saša Dragin, a njegova primena završena je za vreme Dušana Petrovića. Iako je plaćen 5,5 miliona evra, nije u upotrebi i ne funkcioniše. Osim toga, njegovo održavanje košta od 250.000 do 300.000 evra godišnje. Mi smo hteli da raskinemo ugovor, ali to teško ide jer Mađari imaju apsolutna prava na njegovo korišćenje. Ono što posebno zabrinjava, jeste to što oni imaju uvid u sve državne podatke o našim poljoprivrednim proizvođačima - kaže za Kurir Knežević.

Brza kupovina

On dodaje da je „kupovina softvera obavljena na brzinu“.

- Pre mesec i po dana policiji smo predali svu dokumentaciju o nabavci softvera. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti rezultate te istrage - ističe Knežević.

Bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović tvrdi da je razvoj softvera započeo Saša Dragin (uhapšen zbog malverzacija s regresiranim đubrivom, prim. aut.) i da je „najveći deo posla bio završen“ kad je Petrović došao na čelo tog ministarstva.

- Svi poslovi vezani za poljoprivredne subvencije u nadležnosti su Uprave za agrarna plaćanja. Nabavka softvera bila je uslov Evropske unije da bi mogla da kontroliše kome se isplaćuje novac koji ona odobri. Bez njegove implementacije ne bismo dobili ni dinar od njih - kaže Petrović.

Revizori zadovoljni

On dodaje da je na insistiranje bivšeg direktora Uprave za agrarna plaćanja Dejana Serdara da se softver ugradi ministarstvo angažovalo Institut „Mihailo Pupin“, koji je dao pozitivno mišljenje o svemu što je dotad utvrđeno i ceni.

- Posle toga odobrena je nadogradnja, koju je morala da radi ista kompanija angažovana za vreme Dragina - ističe Petrović.

Sistem radi

Bivši direktor Uprave za agrarna plaćanja Dejan Serdar tvrdi da je softver plaćen manje od četiri miliona evra i kaže da nije tačno da je neupotrebljiv.

- Softver smo kupili 2009. godine od mađarske firme „Julisiz“ direktnim pogađanjem, a njegova implementacija trajala je dve i po godine. Softver je radio dok sam ja bio u Upravi, a zašto sad kod njih ne radi, ne znam - kaže Serdar i dodaje da su primenu softvera triput kontrolisali revizori iz EU, a naši dvaput, i da nisu našli ništa sporno.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.