PLANETA JE PUKLA! Dok čovečanstvo s nevericom gleda u PAKAO Pojasa Gaze, počinje novo krvoproliće u OVOM delu sveta!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024, 21:38

PLANETA JE PUKLA! Dok čovečanstvo s nevericom gleda u PAKAO Pojasa Gaze, počinje novo krvoproliće u OVOM delu sveta!

Izvršeni strahoviti napadi

Turska nanosi štetu ključnoj civilnoj infrastrukturi na severoistoku Sirije napadima na navodne položaje kurdskih militanata, saopštio je danas Human Rights Watch (HRW).

- Dok je pažnja sveta i dalje usredsređena na razoran sukob u Gazi, pod radarom se na severoistoku Sirije intenzivira još jedna kriza - stoji u saopštenju HRW-a.

Tursko bombardovanje i napadi dronovima na ključnu civilnu infrastrukturu na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << severoistoku Sirije "dovode životne uslove pod rizik i otežavaju pristup zajednica električnim, zdravstvenim i drugim ključnim uslugama. Napadi koji uzrokuju neproporcionalnu štetu civilima i civilnim objektima zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom, a namerno ciljanje civilne infrastrukture je ratni zločin", dodaje HRW.

Turska tvrdi da uglavnom gađa položaje paravojski predvođenih Kurdima na tom području. Sirijske demokratske snage (SDF), predvođene kurdskom paravojskom YPG, kao i lokalne organizacije, odbacuju tvrdnje Ankare.

- Turska u tim napadima uglavnom gađa infrastrukturu kako bi povredila civile. Turska tvrdi da je ubila niz naših boraca. Te tvrdnje su ponovljene laži - rekao je portparol SDF-a Farhad al-Šami nemačkoj agenciji dpa.

Ankara regularno gađa položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) i YPG-a, smatrajući ih nacionalnim pretnjama.

Turska vojska intenzivirala je svoje operacije nakon što je od decembra nekoliko turskih vojnika ubijeno u dva poslednja napada na turske baze na severu Iraka. Ankara kontroliše područja severne Sirije i ima vojne baze na severu Iraka kako bi zaštitila svoju granicu od PKK-a i povezanih grupacija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.