PLAN HUTA DOŽIVEO KATASTROFU: Saudijci osujetili napad Ansar Alaha, a zatim im naneli težak udarac

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Mar.2021, 08:40

PLAN HUTA DOŽIVEO KATASTROFU: Saudijci osujetili napad Ansar Alaha, a zatim im naneli težak udarac

Rijad je prošle nedelje predstavio novu mirovnu inicijativu za Jemen

Koalicija predvođena Sudijskom Arabijom, koja se u Jemenu bori protiv pro-iranskih pobunjenika Hutija, saopštila je danas da je uništila dva čamca natovarena eksplozivom koje su Huti poslali u očiglednoj nameri da napadnu iz jemenske luke Hodejdah na Crvenom moru.

Koalicija je navela i da su njene snage otkrile, presrele i uništile dva drona koja su lansirana na ciljeve u južnom delu Saudijske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Arabije, prenosi Rojters.

, ali Huti su i nakon toga nastavili sa raketnim napadima i slanjem naoružanih dronova na saudijske ciljeve.

Houthi https://t.co/Br8FjiLv3I

— عبدالرحمن السعيد (@Peace1257334885) March 28, 2021

Specijalni američki izaslanik Tom Linderking vratio se prošle nedelje u region kako bi podržao mirovnu inicijativu koja predviđa opšti prekid vatre.

#Iran-backed #Houthi militia has been “indiscriminately” firing artillery and missiles into heavily populated areas in #Yemen’s Marib governorate since February, says @hrw https://t.co/4eZmsaJN89 pic.twitter.com/frXgVRHOqH

— Arab News (@arabnews) March 23, 2021

Huti zahtevaju potpuni prekid pomorske i vazdušne blokade područja koja kontrolišu i ponavljaju da se bore protiv korumpiranog sistema i strane agresije.

Ovaj regionalni rat se smatra indirektnim sukobom Irana i Saudijske Arabije koji je, kako su upozorile UN, izazvao najveću humanitarnu krizu na svetu.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.