PKS:Strana ulaganja preduslov bržeg razvoja Zapadnog Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS:Strana ulaganja preduslov bržeg razvoja Zapadnog Balkan

Strana ulaganja na Zapadnom Balkanu preduslov su bržeg razvoja privreda regiona, povećanja proizvodnje i izvoza visokotehnoloških, sofisticiranijih proizvoda i jačanja konkurentnosti kompanija kako bi se što bolje uključile u globalnu tržišnu utakmicu.

To je istaknuto danas na konferenciji "Zapadni Balkan na globalnom tržištu: nove mogućnosti za trgovinu i investicije" održanoj u Privrednoj komori Srbije, tokom koje je takođe predstavljen izveštaj Organizacije za ekonomsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnju i razvoj (OECD) o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija.

Strane direktne investicije, kako je ocenjeno u izveštaju, doprinose povećanju proizvodnje proizvoda visoke dodate vrednosti, primeni savremenih tehnologija, modela poslovanja i standarda, kao i jačanja sektora malih i srednjih preduzeća, navodi se u saopštenju PKS.

Mihailo Vesović, direktor Sektora PKS za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda, istakao je da se izveštaj OECD-a, posle ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju, danas prvi put predstavlja u našem regionu - u Srbiji.

"Studija nije samo pregled stanja i izvoznih mogućnosti naših privreda pojedinačno i regiona u celini, već sagledava preduslove, izazove i daje preporuke za bolje korišćenje potencijala i kroz detaljnu analizu, markira konkretne sektore i pojedinačne proizvode sa najvećim izgledima - šansama za uspeh na međunarodnom tržistu", rekao je Vesović.

Ta konkretnost je poseban kvalitet ove studije koja je, kako kaže, odlična osnova kreatorima industrijskih i investicionih politika na koji način mogu da uspostave zajednički lanac vrednosti proizvodnje u regionu.

Vesović je ukazao da je region suočen sa izazovima koji su direktna posledica neizvesnosti i nesigurnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

"Sva usporavanja kod naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera direktno se prelivaju na ekonomije Zapadnog Balkana", dodao je Vesović, i podsetio da je ukupan izvoz svih ekonomija regiona prošle godine iznosio 53,1 milijardu dolara, što je realno daleko ispod stvarnih potencijala naših privreda.

Broj izvoznika je mali – samo 10 do 20 odsto registrovanih kompanija iz regiona prodaje robu na stranom tržištu, struktura izvozne ponude i dalje je nepovoljna posebno u razmeni unutar regiona, a spoljnotrgovinski deficit značajan.

"Treba da težimo izvozu inovativnih proizvoda i proizvoda visoke dodate vrednosti, što zahteva dosta ulaganja i strukturnih promena u ekonomijama Zapadnog Balkana. Komorski investicioni forum posvećen je ovim ključnim temama sa ciljem jačanja naših ekonomija, stvaranja povoljne investicione klime, promocije investicionog potencijala, kao i zajedničkih lanaca vrednosti u regionu, jer investitori posmatraju region kao celinu", zaključio je Vesović.

Maržena Kišeljevska, direktor OECD-ovog odeljenja za jugoistočnu Evropu, ukazala je na neophodnost nastavka sprovođenja reformi u regionu, povećanja ulaganja, podrške sektoru MSP, povezivanja stranih investitora i lokalnih dobavljača.

Kao strateški sektori za ulaganje i dalji razvoj regiona u izveštaju su navedeni poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalska, mašinska i auto industrija.

Preporuke za unapređenje u ovim oblastima odnose se na povećanje produktivnosti i održivosti proizvodnje, ulaganje u moderne tehnologije, poštovanje fitosanitarnih i sanitarnih standarda, unapređenje veština i kapaciteta zaposlenih, energetske efikasnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.