PKS: Izmenjeni zakoni koji štite autore i korisnike i podstiču stvaralaštvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Izmenjeni zakoni koji štite autore i korisnike i podstiču stvaralaštvo

Izmene zakona u oblasti intelektualne svojine, doprineće razvoju kreativne industrije, posebnih oblika industrijske svojine, kao i unapređenju zaštite pronalazaka", saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Krajni cilj regulisanja prava intelektualne svojine je, kako se navodi, stvaranje stimulativnog ambijenta u kojem su prava i ekonomski interes autora zaštićeni, a uvažen i interes korisnika autorskog dela.Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune tri zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u oblasti intelektualne svojine – Zakona o autorskom i srodnim pravima, Zakona o patentima i Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

"Najvažniji propis, Zakon o autorskom i srodnim pravima, pozitivno će uticati na razvoj kreativnih industrija koje u Srbiji godišnje stvaraju oko sedam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i zapošLjavaju više od 110.000 ljudi", rekao je  direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić.

Direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova PKS Kristina Đurić rekla je da se na inicijativu svojih članica ta organizacija zalagala za usaglašavanje prava intelektualne svojine sa zakonodavstvom EU.

"I u narednom periodu nastaviće se sa aktivnostima usmerenim na potpuno usklađivanje propisa u ovoj oblasti, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz Pregovaračkog poglavlja 7 u procesu pregovora Srbije za članstvo u EU", rekla je Đurić.

Zakonom o autorskim i srodnim pravima, koji štiti ekonomski interes autora i doprinosi ostvarivanju kolektivnih prava interpretatora muzike, glumaca, proizvođača fonograma i svih drugih nosilaca srodnih prava, produžava se trajanje zaštite imovinskih prava interpretatora i proizvođača fonograma sa 50 na 70 godina.

Pozitivni efekti ogledaju se i u uvođenju novog prava na naknadu od emitovanja i reemitovanja u korist glumaca i preciziranju prava autora i korisnika računarskih programa.

Novina je da će pravo na tužbu zbog povrede autorskih i srodnih prava imati i organizacije za kolektivno ostvarivanje tih prava.

Zakon o patentima štitiće pronalaske koje zaposleni stvore u radnom odnosu, obavljajući poslove utvrđene ugovorom o radu, kao i pronalaske koji nastanu korišćenjem resursa poslodavca ili u vezi sa aktivnostima poslodavca.

Pravo na zaštitu pronalaska koji je nastao u radnom odnosu pripada poslodavcu, dok zaposleni ima pravo na naknadu.

Izmene i dopune Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda propisuje preciznije uslove za sticanje i ostvarivanje zaštite topografija poluprovodničkih proizvoda, čime se podstiče razvoj ovog vida industrijske svojine, ocenila je PKS.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izmene zakona štite autore i korisnike i podstiču stvaralaštvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2019

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune tri zakona u oblasti intelektualne svojine – Zakona o autorskom i srodnim pravima, Zakona o patentima i Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.     ..Zakonske novine u oblasti intelektualne svojine, doprineće razvoju kreativne industrije,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.