PKB - kičma razvoja poljoprivrede u Beogradu

Izvor: Studio B, 02.Feb.2012, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKB - kičma razvoja poljoprivrede u Beogradu

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković i član Gradskog veća Miroslav Čučković prisustvovali su u PKB korporaciji svečanom potpisivanju kolektivnog ugovora.

Ugovor su potpisali direktor PKB korporacije Rajko Mandić i predsednici dva reprezentativna sindikata Milisav Đorđević i Nikola Lazić.

- Potpisivanje ovog kolektivnog ugovora dobar je primer za sva preduzeća koja se nalaze u situaciji u kojoj je bio i PKB - problemi mogu da se reše kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << svako uradi svoj deo posla. PKB je bio u vrlo teškoj situaciji i grad je po preuzimanju imao obavezu da postavi kvalitetan menadžment, ali je i aktivno podržao korporaciju. Naravno, za uspostavljanje dobrih odnosa zaslužni su i radnici, koji su imali razumevanje i poverenje. Upravo je današnji ugovor koji su potpisali sindikati i menadžment rezultat poverenja koje je stvoreno u poslednjih nekoliko meseci - rekao je Anđelković.

On je istakao da su ovim ugovorom zaposleni i menadžment uredili svoje odnose kako bi korporaciju učinili boljom, što će doprineti tome da PKB bude kičma razvoja Beograda u oblasti poljoprivrede.

- Najbitnije je da su ovim ugovorom zaposleni zaštitili svoja radna mesta. Alternativa je bila da danas imamo još jednu neuspelu privatizaciju, još jedan štrajk u Beogradu i još 2.000 ljudi na ulici. Ima još mnogo da se uradi, tako da će grad kao i do sada nastaviti da podržava PKB, da bi njim mogao da se pohvali - naglasio je Anđelković.

Miroslav Čučković rekao je da je ovim kolektivnim ugovorom prevaziđeno sve što je bilo loše između radnika i menadžmenta - štrajkovi, nepovezan radni staž, zaostale plate. Grad je doveo depolitizovan menadžment, opremljen strukom i znanjem i potpuno usmeren samo na uspostavljanje ljudskog odnosa sa radnicima, što je uz finansijsku pomoć u vidu isplate socijalnih davanja dovelo do postizanja dogovora na opšte zadovoljstvo.

- Kao odgovorna lokalna samouprava grad Beograd je pri preuzimanju PKB-a znao kako da rešava zatečene probleme. Radnike koji su hteli da napuste kompaniju isplatili smo sa 300 evra po godini staža, što je suma novca kojom mogu da započnu neki drugi posao. Najbitnije je da se od sutra okrenemo radu, jer zadovoljan radnik donosi korist kako preduzeću tako i gradu. Već u martu PKB će dobiti 10 najvećih traktora i prikolica koji postoje u ovom delu Evrope, gradiće se nova farma, a korporacija će dobiti i mogućnost snabdevanja obdaništa, škola i bolnica svojim proizvodima, pre svega jogurtom i mlekom - istakao je Čučković.

On je podsetio da je u PKB-u pri preuzimanju bilo 2.537 radnika, a danas ima 2.086 zaposlenih.

- Uspeh sa PKB-om omogućava da se isplati sve drugo što grad radi - i izgradnja novih saobraćajnica, i podizanje „trećeg Beograda", i gradnja trafostanice koja će obezbediti struju za čitav ovaj kraj Beograda, i most Zemun-Borča. Sada grad može da počne intenzivno da se razvija prema Zrenjaninu - rekao je Čučković.

Rajko Mandić je istakao da je posle višemesečnih pregovora potpisan ugovor koji znači sigurnost i za jednu i za drugu stranu.

- Došli smo do odličnog rešenja, gde nije pobedio ni poslodavac ni zaposleni, već PKB. Ovim ugovorom obezbedili smo održivost korporacije i kupovinu nove mehanizacije, izgradnju novih farmi koje će omogućiti uzgoj zdravijih i kvalitetnijih životinja i veću produktivnost. PKB zaista ide u pravom pravcu na putu stare slave - rekao je Mandić.

Milisav Đorđević iz Samostalnog sindikata radnika PKB korporacije rekao je da je kolektivni ugovor temelj boljeg poslovanja preduzeća, a Nikola Lazić iz Nezavisnog sindikata radnika PKB-a potvrdio je da je ovim dokumentom obezbeđen zakonski radno-pravni status svih zaposlenih.

Mihailo Gligorović iz PKB-a izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora.

- Menadžmentom smo veoma zadovoljni, a presudno je važno i što dobijamo platu na vreme. Preuzimanje PKB-a bio je pravi potez grada Beograda - rekao je Gligorović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan kolektivni ugovor u korporaciji PKB

Izvor: Blic, 02.Feb.2012

U poljoprivrednom kombinatu (PKB) danas su predstavnici dva reprezentativna sindikata potpisali kolektivni ugovor o radu sa direktorom korporacije Rajkom Mandićem. Svi prisutni konstatovali su da će ovaj ugovor biti u korist svih zaposlenih ali i poslodavca i izrazili zadovoljstvo, što je takav akt...

Nastavak na Blic...

Sigurnost za sve radnike

Izvor: Danas, 03.Feb.2012, 00:13

Direktor PKB korporacije Rajko Mandić i predsednici dva reprezentativna sindikata Milisav Đorđević i Nikola Lazić potpisali su juče kolektivni ugovor, a svečanom potpisivanju prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković i član Gradskog veća Miroslav Čučković.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.