Izvor: B92, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PITIC: VEOMA USPESNA POSETA

Vasington -- Srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitic ocenio je visednevnu posetu delegacije Vlade Srbije Sjedinjenim Americkim Drzavama kao veoma uspesnu, naglasivsi da je delegacija u svojim zahtevima americkoj strani naisla na maksimalno razumevanje.

Pitic je na prvo mesto stavio americku podrsku u pregovorima s Pariskim klubom poverilaca, koji pocinju iduce nedelje. Americka strana "ne samo da podrzava reprogramiranje, nego i otpis dugova, te je obecala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju podrsku u pregovorima s drugim zemljama". "To je za Jugoslaviju i Srbiju narocito vazno, jer se otpis dugova odnosi na dve trecine ukupnog duga", kaze Pitic. Prema njegovim recima, u razgovorima sa americkim zvanicnicima dobijeno je obecanje da ce se u takozvanoj aproprijaciji americkog budzeta, koja se odnosi na pomoc inostranstvu, i pored teskoca nastalih zbog teroristickih napada na SAD, Jugoslaviji i Srbiji izaci u susret. Finansijski efekat te pomoci kroz budzet iznosi u prvoj fazi 30 miliona dolara, a dobijena je i podrska za dodatan otpis duga od 43 miliona dolara. Sve te mere americke vlade, koje se mogu ocekivati u iducim mesecima, nakon ocekivanog povoljnog ishoda zasedanja Pariskog kluba, pomoci ce, smatra Pitic, podsticanju ulaska americkog kapitala u Srbiju i SRJ, jer ce poslovnim ljudima garantovati sigurnost ulaganja u poslovanja. Potencijalni americki investitori buducim odlukama administracije, koje se budu odnosile na ekonomsku saradnju sa Srbijom i SRJ, dobice signal da se radi o zemlji u koju se isplati investirati, zakljucio je Pitic.

Delegacija Srbije primana je proteklih dana u Vasingtonu kao predstavnik jedne, u balkanskim razmerama velike, vazne i prijateljske zemlje, s kojom SAD zele da maksimalno unaprede odnose i zbog svoje potpune preokupiranosti borbom protiv medjunarodnog terorizma. "Pored podrske oko nasih spoljnih dugova, nadjeno je i za nas veoma vazno resenje da se otplata jednog dela naseg duga Americi od 43 miliona dolara ne pokriva iz sredstava predvidjenih za njihovu pomoc Srbiji u 2002.", kaze premijer Djindjic. "Istovremeno, usaglasen je stav Predstavnickog doma i Senata da iz paketa pomoci SRJ za sledecu fiskalnu godinu, vrednog 145 miliona dolara, za Srbiju bude izdvojeno 115 miliona dolara", kaze Djindjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.