PIROĆANCI SADA IMAJU I DOM ZDRAVLJA I OPŠTU BOLNICU

Izvor: Kurir, 04.Jan.2011, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIROĆANCI SADA IMAJU I DOM ZDRAVLJA I OPŠTU BOLNICU

PIROT - Zdravstveni centar Pirot razdvojen je na dve nove samostalne zdravstvene ustanove - Dom zdravlja i Opštu bolnicu, koje su do sada bile deo jedinstvene zdravstvene ustanove.

Razdvajanje je usledilo posle donošenja uredbe vlade o planu mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji, po kojoj su u opštini Pirot predviđene dve nove zdravstvene ustanove i gašenje postojećeg Zdravstvenog centra. Osnivač Doma zdravlja je lokalna samouprava u Pirotu, a Opšte bolnice Ministarstvo zdravlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Nedavno su odbornici Skupštine opštine Pirot za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja imenovali Vesnu Janković, sadašnjeg direktora Doma zdravlja i novi Upravni i Nadzorni odbor.

Pre nekoliko dana stiglo je i rešenje Ministarstva zdravlja o imenovanju vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice u osnivanju, kojim je odlučeno da to bude Radovan Ilić, aktuelni direktor Zdravstvenog centra Pirot. On je kazao da je Ministarstvo zdravlja imenovalo i privremeni upravni i nadzorni odbor Opšte bolnice koji ima zadatak da donese predlog statuta i uputi ga Ministarstvu na usvajanje.

"Ulazimo u jedan malo jasniji period u kome treba da se pravno konstituišu Opšta bolnica i Dom zdravlja, kako bi se raspisivanjem konkursa za izbor direktora u obe ustanove, završilo razdvajanje Zdravstvenog centra na dve celine", rekao je Ilić.

Kako je podsetio, predlogom izmena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, rok za razdvajanje zdravstvenih centara je produžen.

"Poslednji rok je bio 10. decembar prošle godine, ali s obzirom da mnogi zdravstveni centri u Srbiji nisu pokrenuli proces razdvajanja, taj rok je produžen na još tri godine. To ne važi za one zdravstvene centre koji su pokrenuli tu proceduru. Mi smo još u junu prošle godine Ministarstvu zdravlja uputili zahtev za razdvajanje sa deobnim bilansom", kazao je on.

Ilić je naglasio da je lokalna samouprava u Pirotu 8. septembra prošle godine preuzela osnivačka prava nad Domom zdravlja, a dan kasnije je i Vlada Srbije donela osnivački akt o preuzimanju osnivačkih prava nad Opštom bolnicom u Pirotu.

"U ovom trenutku u Pirotu imamo dakle dve ustanove u osnivanju. Njihov status je specifičan jer i dalje je pravno lice Zdravstveni centar Pirot koji će funkcionisati sve dok se ne formiraju stalni organi upravljanja u obe ustanove kada će se stvoriti uslovi i za potpisivanje posebnih ugovora sa republičkim Fondom zdravstvenog osiguranja", precizirao je on.

U Opštoj bolnici u Pirotu je zaposleno 650, a u Domu zdravlja 326 radnika. Donedavno, jedinstvena regionalna ustanova brinula je o zdravlju više od 100.000 građana iz sve četiri opštine Pirotskog okruga.

Početkom 2007. godine domovi zdravlja u Dimitrovgradu i Babušnici izdvojili su se iz Zdravstvenog centra i posluju kao samostalne ustanove, čiji su osnivači lokalne samouprave u ove dve opštine Pirotskog okruga.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena Božićna škola sporta u Pirotu

Izvor: Press, 05.Jan.2011, 04:52

Peta božićna škola sporta u Pirotu, koju u naredne dve nedelje organizuje Sportski centar uz pomoć opštine, počela je juče. U najmasovniju besplatnu školu sporta u Srbiji prijavilo se više od 3.000 mališana kojima je na raspolaganju 40 programa ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.