Izvor: B92, 07.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PETRIC NAJAVIO AKCIJE PROTIV IZAZIVACA NASILJA U MOSTARU

Posle sukoba u Mostaru u petak izmedju pripadnika SFOR-a i mostarskih hrvata, u subotu je u ovom gradu mirno, a visoki predstavnik medjunarodne zajednice za BIH Volfgang Petric najavio je, kako je rekao, robusne akcije protiv odgovornih za nasilje, izvestava dopisnik Radija B92 Zoran Zuza.

'Necemo to vise tolerisati', rekao je Petric novinarima, ali nije naveo protiv koga se vodi istraga, mada se pretpostavlja da je rec o najvisim funkcionerima Hrvatske demokratske zajednice koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Petric nedavno smenio sa polozaja i zabranio im politicko delovanje.

Zanimljivu ocenu izneo je Daglas Kofman, portparol Ujednijenjih nacija, koji je optuzio mostarsku policiju da je podsticala demonstrante da napadnu pripadnike SFOR-a i sluzbenike Petriceve kancelarije u prostorijama 'Hercegovacke banke' i u sedistu OHR-a u mostarskom hotelu 'Ero'. Petric je u petak u tu banku uveo prinudnu upravu, zbog toga sto je ona, kako je saopsteno, nelegalno finansirala samoproglasenu hrvatsku samoupravu u BiH.

U subotu pre podne u hrvatskom delu Mostara rasporedjene su jake snage SFOR-a, posebno oko mostarskog hotela 'Ero'gde je primeceno nekoliko oklopnih transportera. Do otpora SFOR-u moglo bi doci u Vitezu i Busovaci, mestima u srednjoj Bosnoi, gde se lokalni Hrvati bune protiv akcije SFOR-a kojom je oruzje iz tamnosnjih praznih kasarni izmesteno u Travnik. Protesti traju i u Zepcu gde lokalni lideri HDZ-a pozivaju gradjane da ne priznaju nelegalnu vlast u Sarajevu. U neredima u petak u Mostaru je povredjen 21 vojnik SFOR-a, vise sluzbenika Periceve kancelarije je pretuceno, dok se jos ne zna broj povredjenih gradjana hrvatske nacionalnosti, javlja dopisnik B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.