PETOGODIŠNJICA UKRAJINSKOG HAOSA: Stradanja, ekonomska kriza...IMA LI IZLAZA?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2018, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PETOGODIŠNJICA UKRAJINSKOG HAOSA: Stradanja, ekonomska kriza...IMA LI IZLAZA?!

Protekle nedelje navršilo se tačno pet godina od ukrajinske revolucije, poznatije kao - Evromajdan, u kojoj je sa vlasti zbačen šef države Viktor Janukovič. Nakon novih izbora, na njegovo mesto dolazi Petro Porošenko. Od tada, Ukrajina je u neprestanom haosu i ponovo se budi davno zaboravljeni nacizam.

Nije tajna da su Evromajdan potpomogle SAD sa ciljem da se bivša sovjetska republika odvoji od Rusije.

Sve je počelo odlukom vlade tadašnjeg premijera Nikolaja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Azarova da se zaustave pripreme za potpisivanje saglasnosti o približavanju Evropskoj uniji.

Uprkos sudskim zabranama protesti su krenuli. Prvo u Kijevu na Trgu nezavisnosti, a potom i u ostalim gradovima i regionima, pa i u onima sa većinskim ruskim stanovništvom.

Proradilo je i oružje, a najveći haos unosili su skriveni snajperisti koji su pucali po demonstrantima, mada je Rusija tvrdila da su ih angažovali Amerikanci.

Prema proceni Narodnog veća, u demonstracijama u Kijevu je učestvovalo između 500.000 I milion ljudi.

Pet godina posle tragedije na Majdanu, za Ukrajinu izlaz kao da ne postoji.

I pored obećane pomoći sa zapada, sve se svelo na povremene isporuke naoružanja, naravno, po visokoj ceni. Najteže je na ekonomskom planu. Prosečna plata je jedva 220 evra mesečno.

Prema rečima Ruslana Kocaboja, uglednog ukrajinskog novinara, sličnih perioda u prošlosti ove zemlje bivalo je i ranije, a ono što je preostalo posle Majdana ovde nazivaju ''ruševinama''.

Ima i mišljenja da je pre pet godina ipak izvojevana vredna pobeda. Kako navodi politikolog Sergej Medvedev:

- Ukrajina je nakon Majdana prestala da bude - Ukrajina, deo nečeg većeg. Uz veliki tresak i muku odvojila se od tela imperije, da se uz njega više nikad ne pripije - rekao je Medvedev.

Tako gledano, američka strategija u ovom delu Evrope I nije ostala bez rezultata. Ipak, teško je verovati da bi današnja Ukrajina od toga mogla imati bilo kakvu korist.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.