PETER STANO PRETI SRBIJI! Biće političkih posledica, posledica po ugled, kao i finansijskih... - Čeka se odgovor predsednika Vučića!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2023, 16:09

PETER STANO PRETI SRBIJI! "Biće političkih posledica, posledica po ugled, kao i finansijskih..." - Čeka se odgovor predsednika Vučića!

Uskoro se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovu direktnu pretnju Srbiji.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da tzv. Kosovo i Beograd imaju međunarodne obaveze i da se od obe zemlje očekuje da u potpunosti sprovode Ohridski sporazum. Naprotiv, naređuje Stano - biće posledica.

- Naravno da će biti posledica. Biće političkih posledica, posledica po ugled, kao i finansijskih. I to stoji u dogovorenom sporazumu, za koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su se obe strane saglasile - poručio je Stano.

 

Ovi komentari dolaze nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio da njegova zemlja neće primeniti sve članove Ohridskog sporazuma na putu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Iako nije želeo direktno da komentariše ove postavke, Peter Stano je ipak podsetio Srbiju da ima obaveze koje proizilaze iz ovog sporazuma, koje će biti uključene i u poglavlje 35 pregovora o članstvu.

Nesprovođenje će, smatra Stano, imati posledice i na opšti proces članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Posmatranje razvoja događaja i akcija na terenu biće, prema Stanu, glavna mera za Evropsku uniju, ali i druge međunarodne partnere da procene da li ima realizacije, da li primena napreduje i da li je sporazum živ ili ne.

Objasnio je da ako se na nešto politički obavežete, od vas se očekuje da to ispunite i da ne dovodite u pitanje sopstveni kredibiltet i proces pristupanja EU.

- Srbija se ugovorno obavezala kroz izmene poglavlja 35 koje će isporučiti, ako to ne uradi, to će imati uticaj na proces pristupanja EU, koji je jedan od prioriteta zemlje - zaključio je Stano i rekao da nedostatak implementacije može dovesti do političkih i finasijskih posledica, kao i posledica po kredibiltitet.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.