PET OSOBA U KARANTINU ZBOG ANTRAKSA: Vlasti ove zemlje zbrinute

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 18:05

PET OSOBA U KARANTINU ZBOG ANTRAKSA: Vlasti ove zemlje zbrinute

Otkriveno je 14 osoba sa kojima su zaraženi bili u kontaktu

U ruskoj republici Dagestan pet osoba je hospitalizovano zbog sumnje na antraks, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te republike.

Ministarstvo je potvrdilo da su slučajevi registrovani u periodu između 24. i 26. oktobra, da je pet osoba smešteno u karantin u bolnici i da svi već imaju lezije na koži. Pacijenti su se najverovatnije zarazili prilikom klanja stoke, saopštilo je ministarstvo.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zdravlja te republike na severnom Kavkazu je izjavio da je najvažnije sprečiti dalje širenje zaraze. On je apelovao na građane da konsultuju lekara ukoliko primete bilo kakav osip na koži.

U ovom trenutku, otkriveno je 14 osoba sa kojima su zaraženi bili u kontaktu, a oni će biti pod medicinskim nadzorom tokom osam dana.

Antraks je zarazna bolest koju izaziva bakterija Bacillus anthracis. Ova bakterija može se naći kod divljih i domaćih životinja, uglavnom u poljoprivrednim regionima Azija, Afrike, Južne Amerike i pojedinim delovima Evrope.

Bakterija sa zaraženih životinja može da se prenese na ljude putem direktnog kontakta ili konzumiranja mesa. Antraks se ne prenosi direktno sa jedne osobe ili životinje na drugu, već putem spora. Većina oblika ove bolesti su smrtnosne, ali postoje efikasne vakcine, a neki oblici bolesti dobro reaguju na antibiotsku terapiju.

U Dagestanu su poslednji slučajevi antraksa zabeleženi oktobra 2019. godine.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.