PESKOV O PROCURILIM DOKUMENTIMA PENTAGONA: Svi se proučavaju, činjenica je da SAD špijuniraju mnoge šefove država

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 15:14

PESKOV O PROCURILIM DOKUMENTIMA PENTAGONA: "Svi se proučavaju, činjenica je da SAD špijuniraju mnoge šefove država"

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov ocenio je dokumente Pentagona koji su procurili na internetu prilično zanimljivim.    

- Svi se oni proučavaju, analiziraju, o njima se naširoko raspravlja - rekao je portparol Kremlja, prenele su RIA Novosti. 

On je, takođe, odgovorio na navode o umešanosti Rusije u curenje informacija. 

- Svi znamo da postoji takva tendencija da se za sve, uvek i svuda okrivi Rusija, ali ovo je uobičajena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolest, tako da nema šta da se komentariše - dodao je Peskov. 

Upitan o mogućnosti da je Vašington špijunirao i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Peskov je rekao da se to ne može isključiti, preneo je Rojters. 

- Ali činjenica da su SAD špijunirale brojne šefove država, posebno u evropskim prestonicama, već duže vreme, javljala se više puta uzrokujući razne skandalozne situacije - istakao je Peskov. 

Prethodno je televizija "Si-En-En" (CNN), pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona koja su procurila na internetu objavila da su SAD špijunirale Zelenskog, preneo je Sputnjik. 

Mediji su najpre u četvrtak prenosili da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama poverljivih materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO da ih ojačaju.     

List "Njujork tajms" je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže "ruskim provladinim kanalima na Telegramu". 

 U petak su mediji pisali o novim "curenjima" dokumenata.

 Kako je naveo list, na internet je moglo dospeti više od 100 dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna.

 Istovremeno, Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, naveo da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani. 

Portparol Kremlj je takođe govorio o Kini i naveo da Peking ima svako pravo da odgovori na ono što su kineske vlasti nazvale "provokacijama" i da izvede vojne vežbe kod Tajvana.

 U razgovoru sa novinarima, Peskov je, takođe, rekao da je teško zamisliti Francusku, čiji je predsednik Emanuel Makron prošle sedmice posetio Kinu, kao posrednika u Ukrajini jer je Pariz stao na stranu jedne od strana u sukobu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.