PEKING INTENZIVIRA SVOJE PRETNJE - stigla opasna poruka iz Kine: Razbićemo svaki oblik nezavisnosti Tajvana!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2023, 23:07

PEKING INTENZIVIRA SVOJE PRETNJE - stigla opasna poruka iz Kine: Razbićemo svaki oblik nezavisnosti Tajvana!

Sa druge strane, Tajvan ima snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Nedavno jačanje saradnje između vojske SAD i Tajvana je "izuzetno pogrešan i opasan potez". Ovo je saopštio portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefej prenosi Asošijeted pres.

Kina je spremna da "razbije svaki oblik nezavisnosti Tajvana", saopštio je danas Kefej.

- Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) nastavlja da jača vojnu obuku i pripreme i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odlučno će razbiti svaki oblik tajvanske nezavisnosti, što uključuje i pokušaje spoljnog mešanja. Odlučno će braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - naveo je Tan.

Sa najvećom mornaricom na svetu, borbenim avionima najnovije generacije i ogromnim arsenalom balističkih projektila, Peking intenzivira svoje pretnje slanjem aviona i ratnih brodova u vode i vazdušni prostor oko Tajvana, navodi AP. Istovremeno, kineska vojska se, sa više od dva miliona pripadnika, smatra najvećom na svetu.

Sa druge strane, Tajvan ima snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, a Republikanska i Demokratska partija traže od predsednika Džozefa Bajdena da odobri izvoz vojne opreme na Tajvan, u vrednosti od 19 milijardi dolara. Zvanični Peking ističe da je Tajvan kineska teritorija, dok vlasti u Tajpeju tvrde da je Tajvan nezavisna država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.