PEKING BESAN ! Teške optužbe za G7: Da se prestane sa blaćenjem Kine, ove zemlje posebno na udaru

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2023, 08:15

PEKING BESAN ! Teške optužbe za G7: Da se prestane sa blaćenjem Kine, ove zemlje posebno "na udaru"

Ovo nikome nije trebalo.

Peking je optužio nacije G7 da sarađuju u "blaćenju i napadu" na Kinu nakon što je na samitu tokom vikenda objavljeno saopštenje u kojem se Peking upozorava zbog "militarizacijskih aktivnosti" u azijsko-pacifičkoj regiji.

Nakon samita, Kina je pozvala japanskog ambasadora i uložila zvanični protest i upozorila Veliku Britaniju da prestane "da kleveće" zemlju. Kineska regulatorna tela takođe su objavila da američka firma za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proizvodnju čipova "Micron Technology" nije prošla sigurnosnu proveru i da će joj biti zabranjen rad u Kini.

Zemlje G7 navele su u saopštenju u subotu da žele "konstruktivne i stabilne odnose" s Pekingom. Ali, takođe su istakle zabrinutost oko militarizacije u Istočnom i Južnom kineskom moru, namere Kine prema Tajvanu i problema s ljudskim pravima u Sinkjangu i Tibetu.

Čelnici grupe Quad - Australija, Indija, Japan i SAD - takođe su izneli kritiku Pekinga, pozivajući na "mir i stabilnost u indo-pacifičkom pomorskom području".

- Snažno se protivimo destabilizirajućim ili jednostranim radnjama koje nastoje da promene status quo silom ili prisilom - navodi se u izjavi.

Kao odgovor, kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je G7 za "ometanje međunarodnog mira, potkopavanje regionalne stabilnosti i obuzdavanje razvoja drugih zemalja".

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Veidong pozvao je japanskog ambasadora kako bi uložio zvanični protest zbog onoga što je ministarstvo nazvalo "pompom oko pitanja povezanih s Kinom" na samitu. Sun tvrdi da je Japan sarađivao s drugim zemljama na samitu kroz "aktivnosti i zajedničke deklaracije s ciljem da ocrne i napadnu Kinu, grubo se mešajući u kineske unutrašnje stvari".

Rekao je da su postupci Japana štetni za kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese kao i da je Kina "jako nezadovoljna i da im se čvrsto protivi".

- Japan bi trebalo da ispravi svoje razumevanje Kine, da shvati stratešku autonomiju i istinski da promoviše stabilan razvoj bilateralnih odnosa s konstruktivnim stavom - rekao je Sun.

U nedelju je kineska ambasada u Britaniji uzvratila na komentare britanskog premijera Rišija Sunaka, koji je izjavio da Kina predstavlja najveći svetski izazov bezbednosti i prosperitetu, ali da se druge vodeće ekonomije ne bi trebale odvajati od toga. Ambasada je u saopštenju zatražila od britanske vlade da prestane s klevetanjem i blaćenjem Kine kako bi se izbegla dalja šteta za odnose Kine i Britanije.

- Relevantne primedbe britanske strane jednostavno su reprodukovanje reči drugih i predstavljaju zlonamerne klevete zanemarujući činjenice. Kina se tome odlučno protivi i oštro osuđuje - navodi se.

Službena novinska kuća Xinhua izvestila je da je G7 "pokrio mnoge teme, ali je nažalost završio s fokusom na mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja i ometanje njihovog razvoja". Xinhua dodaje da saopštenje G7 "neopravdano prikazuje Kinu kao izazivača problema".

Uprkos ljutnji iz Pekinga, američki predsednik Džo Bajden rekao je novinarima kako očekuje da će uskoro doći do poboljšanja u odnosima između SAD i Kine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.