PCI-SIG ispituje novu vrstu optičkih interkonekcija kako bi unapredila PCIe performanse

Izvor: Piplmetar.rs, 05.Avg.2023, 23:30

PCI-SIG ispituje novu vrstu optičkih interkonekcija kako bi unapredila PCIe performanse

PCI-SIG je danas objavio da će biti formirana nova radna grupa za razvoj PCI Express (PCIe) tehnologije koja koristiti optičku vezu komunikacije sa uređajima. PCI-SIG radna grupa za optičke interkonekcije radi na podršci za širok spektar optičkih tehnologija, dok potencijalno razvija tehnologiju koja će biti specifičnog formata.
Primena optičkih interkonekcija bi bio veliki korak napred za PCIe arhitekturu, rekli su istraživači, jer bi se mogle postići značajno bolje performanse, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << manja potrošnja energije, duži doseg i manje kašnjenje prilikom prenosa signala. Mnoga tržišta i aplikacije sa zahtevima za sve većom količinom podataka, kao što su usluge “u oblaku”, kvantno računarstvo, hiperskalarni centri podataka i računarstvo visokih performansi, imaće koristi od arhitekture PCIe tehnologije koja koristi optički tip interkonekcija.

Shutterstock
Al Yanes, predsednik PCI-SIG organizacije, rekao je da industrija iskazuje veliko interesovanje za proširenje opsega primene energetski efikasnih PCIe tehnoloških standarda omogućavanjem optičkih interkonekcija između različitih uređaja. PCI-SIG pozdravlja doprinos industrije i poziva sve članove PCI-SIG organizacije da se pridruže novoj radnoj grupi kako bi podelili svoju stručnost i pomogli u razvoju novih tehnologija.
PCI-SIG trenutno promoviše formulaciju PCIe 7.0 specifikacija, a verzija 0.3 PCIe 7.0 specifikacije je objavljena pre otprilike dva meseca. Brzina prenosa podataka PCIe 7.0 standarda će se ponovo udvostručiti i dostižući 128 GT/s, što je znatno više od 64 GT/s kod PCIe 6.0 ili 32 GT/s kod aktuelnog PCIe 5.0 standarda komunikacije.
PCIe 7.0 x16 kanal može da podrži 512 GB/s i nasleđuje četiri nivoa impulsne amplitudne modulacije (PAM4) signala i funkcije 1b/1b flit moda kodiranja i preventivne korekcije grešaka (FEC) koju smo videli i u specifikacijama prethodnog PCIe 6.0 standarda, prenosi expreview.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.