PAZITE SE INTERNETA: 12 reči uništilo je život ove žene

Izvor: Kurir, 16.Feb.2015, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAZITE SE INTERNETA: 12 reči uništilo je život ove žene

Prvo je ostala bez posla, porodica je osudila, a dobijala je i pretnje smrću. Godinu dana nakon kobnog trenutka odlučila je da ispriča svoju priču.

12 reči bilo je dovoljno da upropaste život Džastin Sako. Izgubila je posao, nije imala sreće u ljubavi, a najgore od svega, dobijala je pretnje smrću.

Ona je najbolji dokaz da trebate dobro da razmislite pre nego što nešto objavite na internetu.

Možda se i sećate priče o ovoj devojci. Ona je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 2013. godine objavila koban Tvit - 'Idem u Afriku. Nadam se da se neću zaraziti AIDS-om. Šalim se. Belkinja sam'.

Više od godinu dana kasnije ova PR konsultantkinja odlučila je da se vrati u centar pažnje kako bi otkrila koliko razorna javna sramota na društvenoj mreži može da bude.

Iako je, kada je shvatila do čega je ona dovela, obrisala spornu objavu, bilo je prekasno. Podsetimo, ona je Tvit napisala pre ukrcavanja u avion koji je leteo iz Londona u Kejt Taun u decembru 2013. Let je trajao 11 sati, a Tvit bi možda prošao nezapaženo da ga nije uočio Sem Badl koji ga je podelio sa svojih 15 hiljada pratioca. I dok je Sako dremala u avionu, njena objava širila se društvenim mrežama i izazivala zgražavanje.

Sve se pretvorilo u noćnu moru, ne samo za nju, nego i njenog poslodavca, kompaniju IAC. 'Ovo je nečuven, uvredljiv komentar. Zaposlena je trenutno nedostupna jer je u avionu', poručili su vrlo brzo iz kompanije.

Godinu dana kasnije Sako objašnjava kako se jedna loša šala pretvorila u horor priču. Kaže da bi samo lud čovek pomislio da belci ne mogu da dobiju AIDS.

'Mislila sam da nema šasne da će bilo ko pomisliti da je to bukvalno. Nažalost, ja nisam lik iz "South Parka" ili komičar tako da nisam imala razloga da komentarišem epidemiju na tako politički nekorektan način na javnoj platformi', kaže i dodaje da je reč o neverovatno traumatičnom iskustvu.

'Isplakala sam svoju telesnu težinu prva 24 sata', prisetila se. Nije mogla da spava, budila se usred noći. Članovi porodice poručili su joj da je okaljala njihovo ime.

Javnost se nije zaustavila na jednom Tvitu, proučili su sve njene objave 'vredne žaljenja'.

Iako je pobegla iz Njujorka i pronašla novi posao, ismejavanje se nastavilo. Na kraju, srela se sa Semom Bidlom koji se javno izvinio zbog retvitovanja'.

Svoju priču žena je podelila s Džonom Ronsonon, autorom knjige koja se bavi javnim sramoćenjima. Protekle tri godine on se sastajao i s drugim osobama koje su se osramotile, a poruka knjige je jednostavna - budite oprezni šta tvitujete.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.