PATRIK SRPSKI!

Izvor: Kurir, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PATRIK SRPSKI!

Patrik Bariol, pukovnik francuske vojske i lekar, krštenjem u drevnom srpskom manastiru Visoki Dečani prešao u pravoslavce

VISOKI DEČANI - Srbi se nikada ne mogu pretvoriti u robove, jer vole slobodu i bore se za nju!, kaže ekskluzivno za Kurir 53-godišnji francuski pukovnik i poznati međunarodni lekar Patrik Bariol, koji je prošlog vikenda na Kosovu i Metohiji dobrovoljno prihvatio srpsku pravoslavnu veru. Tako je prvim jutarnjim pričešćem posle praznične liturgije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na dan svetog Save u manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji jedan katolik sa juga Francuske započeo svoj novi duhovni život.

- Odluku da pređem u pravoslavce doneo sam pre desetak godina, kada sam dobrovoljno pomagao srpski narod u Peći posle žestokih oružanih napada šiptarskih separatista - kaže Patrik, čije je novo kršteno ime Stefan, po svetom kralju Stefanu Dečanskom.

- Svaki put kada uđem u pravoslavnu crkvu, osetim Boga, a to pre nisam osećao. To hrišćansko osećanje je najjače i zato sam se krstio u Visokim Dečanima - ističe Bariol, koji je odrastao u gradiću Monparlje.

Zbog smanjene mogućnosti kretanja na Kosmetu i stalnog nadzora vojnih snaga Kfora, veče provodimo u parohijskom domu protojereja Milenka Dragićevića u selu Velika Hodža. Bariol nas podseća da je još 1993. godine službeno boravio u Topuskom na Baniji, kao specijalista anesteziolog u Unproforovim jedinicama, „plavim šlemovima“. Tih godina je video suze malog srpskog dečaka koji je vozio traktor bežeći od fašističke hrvatske „Oluje“...

- Sada želim da svedočim o stradanju Srba u krvavoj drami Balkana - dodaje pukovnik Bariol, najavljujući da će uskoro objaviti knjigu o Kosovu i Metohiji.

- Sadašnji političari, poput Sarkozija, malo su kuče koje ne vidi dobro, i oni ne predstavljaju pravu volju francuskog naroda. Za mene je Srbija prva pored moje Francuske. Još ne znam sve reči francuske himne „Marseljeze“, a znam da pevam „Tamo daleko“! - kaže pukovnik Bariol.

Povodom aktuelnog međunarodnog rešavanja kosovskog čvora kaže da je, nažalost, pesimista jer su moćnici mnogih evropskih zemalja odlučili da priznaju Tačija...[ antrfile ]

KRŠTENJE NA  FRANCUSKOM

Svetu tajnu krštenja u manastiru Visoki Dečani na francuskom i srpskom jeziku obavio je protosinđel Ilarion, monah, uz blagoslov igumana i vladike Teodosija. Kum je bio Branko Rakić, profesor Pravnog fakulteta, sa kojim je Bariol učestvovao u haškoj odbrani Slobodana Miloševića. Drugi svedok bila je gospođa Vukica Grujić, prevodilac njegove knjige „Suđenje Miloševiću ili optužba srpskog naroda“. Desetine upaljenih sveća na oltarskom polijeleju i pojanje monaha doprinelo je tome da će osim Patrika Bariola i svi prisutni hodočasnici iz udruženja prijatelja „Đurđevi stupovi“ pamtiti njegovo krštenje čitavog života.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.