PATRIJARH SRPSKI IRINEJ SVEČANO USTOLIČEN (VIDEO)

Izvor: Kurir, 03.Okt.2010, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ SVEČANO USTOLIČEN (VIDEO)

PEĆKA PATRIJARŠIJA- U hramu Svetih Apostola u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji, u nedelju je u prisustvu nekoliko hiljada zvanica i vernog naroda, svečano ustoličen patrijarh srpski Irinej

PEĆKA PATRIJARŠIJA- U hramu Svetih Apostola u Pećkoj patrijaršiji, na Kosovu i Metohiji, u nedelju je u prisustvu nekoliko hiljada zvanica i vernog naroda, svečano ustoličen patrijarh srpski Irinej, prvi u nezavisnoj Srbiji, nakon raspada nekadašnje Jugoslavije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Njega su u tron 45. vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve uveli mitropolit crnogorski primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Jovan predajući mu panagiju arhiepiskopa (ikonu), žezlo i belu panu (kapu).

Patrijarh Irinej izabran je 22. januara ove godine, a sutrada je hirotonisan u Sabornoj crkvi u Beogradu. On je na tron patrijarha srpskog izabran "apostolskim žrebom" nakon dve decenije monaškog života.

Patrijarh Irinej je arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko - karlovački i aktuelni episkop niški.

Patrijarh Irinej (Miroslav Gavrilović) rođen je 1930. godine u selu Vidova kod Čačka gde je završio osnovnu školu, a potom i gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Zamonašen je 1959. godine u manastiru Rakovica i od tadašnjeg patrijarha Germana dobio monaško ime Irinej.

Svečanom ustoličenju prisustvuje u ime države predsednik Srbije Boris Tadić, a međunarodnu zajednicu šef misije Euleksa Iv de Kermabon i Unmika Lamberto Zanijer.

Patrijarh srpski Irinej je besedom poručio da se na Kosovu i Metohiji danas brišu srpski duhovni tragovi i istorijski koreni, i apelovao na međunarodnu zajednicu i kosovske Albance da osiguraju mir u južnoj srpskoj pokrajini.

- Sa ovog svetog mesta u ovom trenutku upućujemo vapaj moćnim faktorima sveta, u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, da ne ogreše dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa ove srpske južne pokrajine kojim bi srpski narod bio lišen vekovnog prava na svoju postojbinu, na svoj imetak, na groblja svojih predaka, na svoje slavne svetinje- izjavio je patrijarh Irinej.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve se obratio i albanskom narodu na Kosovu i Metohiji pozvavši ga na mir i zajedništvo utemeljene na ljudskoj i božjoj pravdi.

- Molimo se da u ovoj zemlji zavlada mir sloga i ljubav između naroda i da zacele rane nanete mržnjom i zlobom- poručio je Irinej,na ceremoniji kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika, a ispred države Srbije predsednik Boris Tadić.

Kamenovani autobusi koji su se vraćali iz Patrijaršije

Jedna žena povređena je kada je kamenovana kolona autobusa koja se vraćala sa ceremonije ustoličenja patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, rekli su agenciji Beta izvori iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Autobusi sa registarskim tablicama Beograda, Nikšića i Gračanice, kamenovani su u blizini stare bolnice u Peći.

Portparol Kosovske policije za pećki region Zećir Keljmendi potvrdio je agenciji Beta da su kamenovana dva autobusa, a prema njegovim navodima niko od putnika nije povređen.

Lokalna policija je uhapsila trojicu kosovskih Albanaca su uhapšeni jer su u Peći gađali kamenjem autobuse. AP je javio da nije bilo povređenih, navodeći da su tokom noći u Peći izlepljeni posteri sa likom patrijarha Irineja, uz vatru u pozadini i natpis "Idi u pakao".

Ustoličenje je obezbeđivalo oko 900 kosovskih policajaca, uz pripadnike policije Euleksa i Kfora. Potpredsednik Vlade Kosova Hajredin Kuči je izjavio da razume da neki kosovski Albanci sumnjičavo gledaju na ceremoniju ustoličenja, ali je naglasio da je reč o verskom događaju.

"Moramo da držimo razdvojene religiju i politiku. To bi bilo najbolje za sve", ocenio je Kuči.

I monahinje Žiče na meti huligana

Kombi sa monahinjama iz manastira Žiča kamenovan je u nedelju popodne posle ustoličenja patrijarha Irineja, na putu od Pećke patrijaršije ka centralnoj Srbiji, a u tom napadu nije bilo povređenih, rečeno je novinarima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Uhapšene četiri osobe

Kosovska policija privela je četiri osobe osumnjičene za kamenovanje autobusa kojima su se vernici vraćali s ustoličenja patrijarha srpskog Irineja, rekao je portparol Regionalne policije u Peći Zećir Keljmendi.

Keljmendi je agenciji Beta rekao da su tokom povratka s manifestacije kamenovana četiri autobusa i da je tom prilikom lakše povređena jedna osoba. "Sve do 15 časova na području Peći nije bilo nikakvog ekscesa.

Dolazak i ceremonija su protekli u najboljem redu. Međutim, na povratku s manifestaciji, kamenovana su tri autobusa i tom prilikom je lakše povređena jedna soba. Policija je uhapsila četiri punoletne osobe osumnjičene za kamenovanje autobusa", rekao je Keljmendi.

Uvredljivi plakati protiv Irineja u Peći

Uoči ceremonije ustoličenja patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patriajršiji, u pećkim ulicama koje vode ka manastiru bili su izlepljeni plakati sa likom poglavara Srpske pravoslavne crkve i porukama na engleskom "ratni zločin" i "idi u pakao".

Plakate su tokom prepodneva uklonili vojnici Kfora.

Osim toga, vernici koji su doputovali u Peć kako bi prisustvovali činu ustoličenja nisu bili izloženi drugim neprijatnostima.

Albanci iz Peći izjavljivali su tokom dana novinarima da je Kosovo "demokratska država", da je ustoličenje srpskog patrijarha verski događaj, te da su svi koji su došli na ustoličenje dobrodošli kao gosti.

Policija: Prisustvovalo 5.500 ljudi

Kosovska policija je saopštila da je ustoličenju patrijarha srpskog Irineja proteklo u redu i miru i da su zabeležana tri "manja ekscesa" - kamenovanja vozila s građanima koji su se vraćali sa te ceremonije.

Policija je navela da je ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji prisustvovalo oko 5.500 ljudi, koji su na manifestaciju došli sa 76 autobusa, 23 kombija i 75 vozila.

Manifestaciju su obezbeđivali pripadnici Kfora, Euleksa i policije Kosova. Kosovska policija je za obezbeđenje reda i mira angažovala više od 900 svojih pripadnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.