Izvor: B92, 06.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PATEN SE PROTIVI "DALJEM RASPARCAVANJU JUGOSLAVIJE"

Strazbur -- Evropski komesar za medjunarodne odnose Kris Paten je u svom izlaganju na spoljnopolitickom odboru Europskog parlamenta ponovio da se, iako su u sredistu paznje medjunarodne zajednice Srednja Azija i borba protiv terorizma, i dalje jako mnogo paznje posvecuje Jugoistocnoj Evropi, a da za njega licno Balkan ostaje prioritet. Iako je glavna diskusija vodjena o Makedoniji, Paten je pomenuo i Jugoslaviju, rekavsi da se protivi "daljem rasparcavanju Jugoslavije" i da je "stav Komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poznat, demokratska Crna Gora u demokratskoj Jugoslaviji". "Vrlo sam zadovoljan posetom Beogradu", rekao je on. Zadovoljstvo je izrazio i zbog odluke da Srbi ucestvuju na novembarskim izborima, "jer ce time postati politicka snaga". Paten, koji je nedavno boravio u Skoplju, Bukurestu i Beogradu, ocenio je da "regija generalno napreduje", osim Makedonije, koja "posrce". On se zalozio da mandat Evropske agencije za rekonstrukciju bude prosiren sa Jugoslavije i Kosova i na Makedoniju.

Drugi deo Patenovog izlaganja odnosio se na Pakt stabilnosti. "Stanje se promenilo. Vise nema Milosevica, svuda je demokratija i ove promene se moraju reflektovati i u strukturi Pakta", kaze Paten i dodaje da ce definitivna odluka o buducnosti Pakta biti doneta za mesec dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.