PASIVNA PODRŠKA TADIĆU

Izvor: Kurir, 05.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PASIVNA PODRŠKA TADIĆU

BEOGRAD - Kosovo i evropski put Srbije i tokom ove godine biće glavni izazovi pred kojima će se naći srpska diplomatija. Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić kaže za Kurir da je već uveliko počela „priprema terena“ za sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu, koja će se održati 16. januara.

Kako se sastav SB UN ove godine izmenio, jer je pet nestalnih zemalja članica promenjeno, to će, prema njegovim rečima, zahtevati dodatni napor u odnosu na pripremu prethodne sednice SB >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << UN. Od 1. januara u SB UN sede Hrvatska, Kostarika, Libija, Vijetnam i Burkina Faso.

- Naravno, mi ćemo, kao i prošli put, sa svih 15 zemlja imati odvojene sastanke i punom parom ćemo raditi na pripremi same sednice, na koju ću ići u delegaciji predvođenoj predsednikom Srbije Borisom Tadićem - kaže Jeremić i dodaje da će narednih dana, imajući u vidu da je sednica odložena, posetiti niz evropskih prestonica.

Budući da će SB UN 16. januara razmotriti izveštaj šefa Unmika Joahima Rikera o stanju na Kosovu, Jeremić kaže da je Srbija i za to potpuno spremna.

- Mi smo našim kanalima taj izveštaj dobili ranije i na njega smo izneli primedbe, tako da već imamo spreman odgovor, koji smo podelili predstavnicima zemalja članica SB UN - kaže Jeremić, koji već nekoliko dana boravi u Njujorku.

On dodaje da će se pored bitke za Kosovo srpska diplomatija istim intenzitetom založiti i na evropskom frontu pred potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU.

- U okviru EU još uvek postoje određen otpor i politički uslovi, kao što je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom. Učinićemo sve da promenimo takve stavove i slomimo takav otpor - kaže Jeremić i ističe da će, takođe, od naročitog značaja biti borba da se rešenje budućeg statusa Kosova i evropski put Srbije ne dovode u vezu.

- Takođe, kada je reč o misiji EU na Kosovu, bićemo izuzetno angažovani i na tome kakav će biti legalni okvir, to jest pravni osnov za njeno slanje u južnu srpsku pokrajinu. Po nama, to jedino može biti učinjeno kroz SB UN - poručuje Jeremić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.