Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2021, 17:50

PAŠINJAN NE ODLUČUJE O SVOJOJ SUDBINI: Predsednik Jermenije ima tri dana da donese odluku

Politička kriza u Jermeniji pogoršala se nakon što je Generalštab Oružanih snaga zemlje 25. februara zahtevao ostavku jermenskog premijera

Rukovodstvo Generalštaba Oružanih snaga Jermenije nastavlja da ispunjava svoje funkcije, rekao je jermenski stručnjak za ustavna pitanja Vardan Ajvazjan.

- Premijer ne može da razrešava dužnosti predstavnike rukovodstva Oružanih snaga zemlje. To se radi ukazom predsednika. Trenutno nema ukaza predsednika i ti ljudi ostaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na svojim položajima. Može se reći da se u ovoj situaciji Oružane snage nalaze u cajtnotu i moraju efikasno da iskoriste vreme predviđeno zakonom - objasnio je Ajvazjan.

Prema njegovim rečima, predsednik, prema Ustavu, ima tri dana da donese odluku. Ako to ne učini, odluku će doneti premijer.

Član 133 Ustava Republike Jermenije glasi:

"Predsednik Republike na predlog premijera u slučajevima i na način propisan zakonom, postavlja i razrešava najviše oficire Oružanih snaga i drugih trupa".

"2. Predsednik Republike na predlog premijera u slučajevima i na način propisan zakonom, dodeljuje najviše vojne činove".

A član 139 glasi:

"Predsednik Republike u slučajevima utvrđenim članovima 131-137, paragrafom 3 člana 155, paragrafima 3, 4, 6 i 7 člana 166 Ustava, može u roku od tri dana da vrati odgovarajući akt sa svojim prigovorima organu koje je podnelo predlog ili molbu. Ukoliko nadležni organ ne prihvata ove primedbe, tada predsednik Republike potpisuje odgovarajući akt ili se obraća Ustavnom sudu".

"3. Ukoliko predsednik Republike ne ispuni uslove utvrđene paragrafom 2 ovog člana, odgovarajući akt stupa na snagu po sili zakona".

Na taj način će, kako je objasnio Ajvazjan, ako se predsednik ne obrati Ustavnom sudu, premijerova odluka stupiti na snagu.

S druge strane, Ustavni sud ima pravo da donese odluku prema žalbi predsednika u roku od pet dana. Odnosno, maksimalni period za rešavanje situacije je osam dana.

Nikola Pašinjana, rekavši da političko rukovodstvo vodi državu ka opasnoj granici. To se dogodilo nakon što je šef vlade razrešio dužnosti prvog zamenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga, general-pukovnika Tirana Hačatrjana, koji je ranije kritikovao premijerovu izjavu o sistemima "Iskander".

Kao odgovor na to, premijer Nikol Pašinjan je rekao da je izvršen pokušaj prevrata i pozvao građane da se okupe na Trgu republike kako bi "odbranili revoluciju". Takođe je rekao da je potpisao rešenje o razrešavanju dužnosti načelnika Generalštaba Onika Gasparjana. Međutim, ovaj dokument predsednik nije potpisao.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

PAŠINJAN HITNO POZVAO PUTINA! Jermenski lider dobio brutalan odgovor od ruskog predsednika

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2021

Generalštab Oružanih snaga Jermenije 25. februara je zahtevao ostavku premijera zemlje..Predsednik Rusije Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali su telefonom o situaciji u Jermeniji, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov...Peskov je naveo da je telefonski razgovor...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.