PAŠĆE POLA METRA SNEGA: Pogoršanje vremena biće praćeno SNAŽNIM PLJUSKOVIMA SA GRMLJAVINOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 00:19

PAŠĆE POLA METRA SNEGA: Pogoršanje vremena biće praćeno SNAŽNIM PLJUSKOVIMA SA GRMLJAVINOM

Region na udaru snažnog nevremena.

Evropa je danas pod uticajem ciklona sa zapada kontinenta. Veoma obilne padavine zahvatile su Italiju, uz snažne pljuskove sa grmljavinom. Očekuju se i grmljavinske oluje, uz opasnost od poplava i bujica.

Istovremeno, u Alpima na severu zemlje veje obilni sneg i očekuje se i do pola metra novog snega, zbog čega će postojati opasnost i od lavina, piše Đorđe Đurić u novoj vremenskoj prognozi.

U ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << času talas obilnih padavina premešta se preko severoistoka Italije i zahvatio je Istru i Sloveniju. U toku večeri i noći veoma obilne padavine, uz grmljavinske pljuskove očekuju se širom Slovenije, Istre, severnog Jadrana i severne Dalmacije, a zahvatiće i oblast Dinarida.

Do jutra veoma obilne padavine zahvatiće i jug Dalmacije, Hercegovinu i Crnu Goru. U ovim predelima kiša će u ponedeljak biti praćena veoma obilnim pljuskovima sa grmljavinom.

Očekuje se da padne i više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, naročito u oblasti Dinarida, pa se očekuje opasnost od poplava i bujica ali i od odrona.

Duvaće veoma jak, na udare i olujni južni vetar sa udarima od 100 km/h, a visoki plimni talasi plaviće obalna područja.

U Crnoj Gori najobilnije padavine očekuju se na jugu, jugozapadu i zapadu zemlje.

U planinama u severnim i centralnim predelima Crne Gore i na severu Hercegovine iznad 1.700 metara nadmorske visine vejaće sneg, a očekuje se da padne i do pola metra snega.

Kako će snažno južno strujanje doneti velike količine peska iz Sahare, odnosno prašine, očekuju se prljave i blatnjave padavine.

Postepeno smirivanje vremena očekuje se od utorka, zaključuje Đurić.

Izvor: Srbija Danas/ALO!/Veljko Petranović/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.