PARICA KOJA DONOSI VELIKU SREĆU: Pogledajte gde je NAJBOLJE čuvati novčić iz česnice

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jan.2024, 00:20

PARICA KOJA DONOSI VELIKU SREĆU: Pogledajte gde je NAJBOLJE čuvati novčić iz česnice

Nekada se u nekim sredinama lepio za plafon sa malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane

Nezaobilazan deo Božića je česnica, pogača od pšeničnog brašna, ranije pravljena bez kvasca. Česnica spada u hlebne ili beskrvne žrtve, kao slavski kolač, i njene korene, kao i za božićnu pečenicu, treba tražiti u starozavetnim pričama o prinošenju žrtava Kaina i Avelja, sinova Adamovih, piše Spc.rs.

Domaćica u česnicu stavlja novčić, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zrno žitarice i grančica drena, neko i deo badnjaka - za berićet i napredak.

Česnica se za trepezom oko koje su se okupili članovi porodice lomi rukama, svakome se daje jedan komad česnice. Veruje se da će član porodice koji pronađe novčić u svom komadu biti srećan i imati novca tokom čitave godine.

Novčić se može otkupiti - drugim poklonom, da se "proda" nekom drugom, kako bi njemu doneo sreću, ali onaj ko nađe novčić najčešće ga zadržava za sebe i za sreću i blagostanje čuva cele godine. .

Danas se najčešće osvojena para čuva u novčaniku da bi uvek donosila sreću.

(Srbija Danas/Ona.rs)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.