PAPA PONOVO USPEO DA UZBUNI SVET Nastaviću da uzburkavam stvari u Katoličkoj crkvi

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 13:43

PAPA PONOVO USPEO DA UZBUNI SVET Nastaviću da uzburkavam stvari u Katoličkoj crkvi

Franjino putovanje odvija se u senci ogromnog portugalskog skandala sa svešteničkim seksualnim zlostavljanjem

Papa Franja obećao je da će nastaviti da "uzburkava stvari" u Katoličkoj crkvi dok nastavlja s reformama i promenama koje bi mogle da ostave trajno nasleđe.

Franja, koji je započeo petodnevno putovanje u Portugal, sletieo je u vojnu zračnu bazu u Lisabonu na globalno okupljanje mladih katolika poznato kao Svetski dan mladih, koji se održava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svake dve ili tri godine u drugom gradu.

i kritika zbog velikih troškova za taj događaj.

Obraćajući se novinarima u avionu na putu iz Rima, Franja se prisetio da je na svom prvom Svetskom danu mladih, u Brazilu, pozvao mlade da dižu buku kako bi se čuli i uneli promenu.

- Nastavićemo da uzburkavamo stvari - rekao je.

Franja je doneo brojne promene u Crkvu od svog izbora 2013., ponekad uznemirivši konzervativce jer je ženama dao više uloga i učinio je susretljivijom i manje osuđujućom prema nekim skupinama, uključujući pripadnike LGBT zajednice.

86-godišnji papa ide na svoje prvo putovanje nakon operacije creva u junu, a koristi invalidska kolica i štap. Franja, koji se činio u dobroj formi dok je uz pomoć štapa hodao novinarskim delom aviona, rekao je kako se nada da će se u nedelju vratiti u Rim "pomlađen svojim susretom s mladima".

To je četvrti takav događaj kojim će Franjo predsedati otkad je postao papa.

Njegova prva stanica u Portugalu je susret s portugalskim predsednikom Marselom Rebelom de Sousom u predsedničkoj palati Belem.

U Lisabonu su postavljene ogromne pozornice, ekrani i plakati s Franjinim likom po celom gradu.

Događaj u Portugalu, čijih je 80 posto stanovnika katoličke vere, dolazi manje od šest meseci nakon izveštaja portugalskog poverenstva koje kaže da je najmanje 4.815 maloletnika seksualno zlostavljalo sveštenstvo - uglavnom sveštenici - tokom sedam decenija.

- Biće mladih iz celog sveta, a stvarnost (zlostavljanja) prisutna je na svim kontinentima -  rekla je Filipa Almeida (43) koju je sveštenik zlostavljao kada je imala 17 godina.

- Ovo je izvrsna prilika za Crkvu da učini nešto - rekla je Almeida, suosnivačica udruženja Ućutano srce koja pomaže žrtvama.

Očekuje se da će se Franjo nasamo sastati sa žrtvama zlostavljanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.