PAPA FRANJA NAPUSTIO IRAK: Tokom posete je doživeo neverovatne stvari, video je sve i svašta (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021, 13:48

PAPA FRANJA NAPUSTIO IRAK: Tokom posete je doživeo neverovatne stvari, video je sve i svašta (VIDEO)

Pogledajte kako je tekla papina poseta Iraku

Papa Franja je završio svoju istorijsku posetu Iraku, koja je prošla kroz šest iračkih gradova, tokom koje je blagosiljao i posetio brojne ljude, posebno katolike i hrišćane, koji su patili zbog sektaškog nasilja i terorizma, a potom je pozvao na toleranciju, bratstvo, nadu i mir.

Papa Franja je napustio Irak danas, u ponedeljak, i stavio tačku na svoje 33. putovanje od kada je na funkciji vrhovnog poglavara Rimokatoličke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << crkve i ostvario istorijsku posetu bliskoistočnoj zemlji.

Predsednik Barham Salih i njegova supruga dočekali su ga najpre na aerodromu u Bagdadu. Posle privatnog i kratkog sastanka sa Salihom u VIP salonu, on je otpratio papu na crvenom tepihu do stepenica aviona, gde su ga pozdravili zvaničnici Iraka i Vatikana pre nego što se ukrcao na avion.

Avion kompanije "AlItalia" u kome su bili on i njegova pratnja, poleteo je iz iračke prestonice u 9:54 sati po lokalnom vremenu. Očekuje se da će sleteti u Rim u 12:45 sati, saopštila je zvanična agencija Vatikana "vaticannews".

U duhu slogana Apostolskog putovanja "Svi ste braća", 84-godišnji papa ohrabrio je Iračane na ovaj put, rekavši da tek kada nauče da gledaju dalje od svojih razlika i vide jedni druge kao članove iste ljudske porodice da li će biti u stanju da pokrenu efikasan proces obnove zemlje. Shodno tome, ostaviće budućim generacijama bolji, pravedniji i humaniji svet.

Nedelja, treći dan, bila je najvažnija od četiri dana, jer je papa leteo na sever da poseti Erbil, Mosul i Karakoš, i tamo ponovio svoj apel bratstvu, u duhu nade i mira, navodi agencija.

Važan događaj desio se posle mise, kada je papa upoznao oca trogodišnjaka Ajlana Kurdija, koji je postao simbol tragičnog prelaska migranata  preko Mediterana 2015. godine kada je njegovo telo pronađeno na turskoj obali dok su njegova majka i brat pokušavali da uđu u Evropu.

Slušajući muslimane i hrišćane u razorenom gradu Mosulu, o brutalnosti sa kojom su se suočili pod terorom ISIS-a, papa je blagoslovio njihovu odlučnost da se podignu iz pepela, udružujući se u jedno. Tokom molitava za mrtve, papa ih je uveravao: "Bratstvo je trajnije od ubijanja braće, nada je jača od mržnje, mir je jači od rata".

Papa je u Mosul otišao da poseti masovna razaranja oko sebe od granata koje su padale na crkve, domove i zgrade uništene u ruševinama, navodi agencija.

U Karakošu, hrišćanskom uporištu koje su zauzeli militanti ISIS-a, papa je posetio crkvu Bezgrešnog začeća, čije su dvorište militanti koristili kao poligon za obuku. Pozvao je lokalnu hrišćansku zajednicu da obnovi svoje zajednice na osnovu oproštaja i bratstva.

Dan ranije, papa je u subotu otputovao u Nadžaf u centralnom Iraku, gde se posebno sastao sa ajatolahom Alijem al-Sistanijem, jednom od vodećih ličnosti među šiitskim muslimanima, koji čine oko 60 posto iračke populacije.

- Sveti otac je naglasio važnost saradnje i prijateljstva između verskih grupa kako bi se doprinelo razvoju uzajamnog poštovanja i dijaloga, u interesu Iraka, regiona i sveta uopšte - saopštila je kancelarija za medije Vatikana.

Sastanak je bio prilika da papa zahvali ajatolahu Sistaniju na podizanju glasa u odbranu progonjenih usled nasilja i velikih nedaća poslednjih godina, kao i na potvrđivanju svetosti ljudskog života i važnosti jedinstva Iraka.

Iz Nadžafa, papa je otišao u Ur, za koji kaže da je mesto gde se nalazio dom prvog biblijskog proroka Avrama. Posle molitve, vratio se u Bagdad, gde je uveče obavio svoju prvu misu u Iraku u katedrali Svetog Josifa u Haldeju.

Pre nego što se vratio u Bagdad, njegova svetost papa obavio je večernju misu kojoj je prisustvovalo oko 10.000 ljudi na stadionu Erbil.

Na kraju mise, koja je bila poslednji javni događaj njegovog putovanja u Irak, papa Franja se oprostio od nacije.

- Irak će uvek ostati sa mnom, u mom srcu - rekao je, dodajući da je tokom svog vremena među njima "čuo glasove tuge i gubitka, ali i glasove nade i vere", i podstakao ih da "rade zajedno".

- Molim se Bogu da pripadnici različitih verskih zajednica, rame uz rame sa svim muškarcima i ženama dobre volje, zajedno rade na stvaranju veza bratstva i solidarnosti u službi dobra i mira - prenela je agencija.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.