PAPA DONEO ODLUKU: Velike promene u Vatikanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 17:15

PAPA DONEO ODLUKU: Velike promene u Vatikanu

On je objavio svoj izbor tokom uobičajenog nedeljnog pojavljivanja na Trgu Svetog Petra.

Papa Franja objavio je danas da je izabrao 21 novog kardinala, uključujući prelate iz Jerusalima i Hongkonga, mesta u kojima su katolici manjina.

On je objavio svoj izbor tokom uobičajenog nedeljnog pojavljivanja na Trgu Svetog Petra, rekavši da će ceremonija zvaničnog postavljanja biti održana 30. septembra, preneo je AP.

Među odabranim je nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prelata koji zauzimaju ili će preuzeti glavne funkcije u Vatikanu, uključujući nadbiskupa iz La Plate u Argentini, nadbiskupa Viktora Manuela Fernandesa, koga je papa upravo imenovao da vodi moćnu kancelariju Svete stolice za obezbeđivanje doktrinarne ortodoksnosti i nadgledanje navoda o seksualnog zlostavljanju sveštenstva širom sveta.

Novi kardinali će biti i biskup Hongkonga Stiven Sau-jan Čou i najviši zvaničnik Vatikana na Bliskom istoku, monsinjor Pjerbatista Picabala, latinski patrijarh Jerusalima. Njih dvojica vode crkvu u geopolitičkim oblastima, koje su velika briga Vatikana, ocenjuje američka agencija. Novi kardinali će biti i sveštenici iz Kejptauna, u Južnoj Africi, Džube, iz Južnog Sudana, Penanga, iz Malezije i Lođa, iz Poljske.

Od 21 novog kardinala 18 su mlađi od 80 godina i imaće pravo da glasaju na konklavi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.