PAO HELIKOPTER

Izvor: Kurir, 26.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAO HELIKOPTER

Letelica novosadske „Ciklonizacije“ srušila se juče ujutru u jezero u banji Rusandi nadomak Zrenjanina. „Gazela“ zakačila skijom vodu i prevrnula se. Povređeni piloti nađeni u močvari i prebačeni na VMA

ZRENJANIN - Helikopter „gazela“ srušio se juče oko devet časova u jezero banje Rusande kod Melenaca. Letelica je, dok je zaprašivala komarce, zakačila skijom vodenu površinu i prevrnula se na bok, saznajemo nezvanično u novosadskoj „Ciklonizaciji“, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čijem je vlasništvu ova letelica. Dejan L., glavni pilot, zadobio je teške telesne povrede nosa i arkade, dok je kopilot Omer M. prošao sa prelomom potkolenice. Obojica su zbrinuti Urgentnom centru u Zrenjaninu, odakle će, kako saznajemo, biti prebačeni vojnim helikopterom na VMA jer su obojica aktivna vojna lica.

Policiju u Melencima o događaju je obavestio direktor „Banje Rusande“ dr Milivoj Popov. Do mesta pada u jezeru, na preko 200 metara od nepristupačne močvarne obale, prvo su čamcem došli policajac Nenad Njegrić, medicinski tehničar Perica Mijatov i radnik „Banje“ Rajko Zlatar i samo njihova pravovremena intervencija je spasla pilote.

- Gledali smo kako je helikopter preleteo jezero oko banje i iznenada se zario u blato i mulj jer je ovde dubina najviše do metar. Ovo jezero, inače, leti zna i da celo presuši. Ova nezgoda se desila negde na sredini, a teško mu je prići zbog mulja i živog blata. Ili je zakačio onom cevima za prskanje komaraca ili skijom, to se nije moglo dobro videti - priča nam pacijent banje, očevidac udesa.

Na mesto nesreće odmah je izašao istražni sudija zrenjaninskog opštinskog suda, a do zaključenja ovog izdanja očekivala se komisija iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva, kojoj je, po službenoj dužnosti, poverena istraga o uzroku nesreće.[ antrfile ]

SREĆNI SNIMATELJ

Aleksandar Brustu, snimatelj zrenjaninske televizije Santos, tvrdi da je u kancelariji direktora „Banje Rusande“ sedeo i čekao da helikopter završi zaprašivanje kako bi on posle snimao neke promotivne kadrove sa jezera.

- Čuo sam jak tresak o vodu, pa smo poskočili svi u kancelariji i odmah istrčali napolje. Meni je na televiziji rečeno da napravim te snimke kad helikopter završi zaprašivanje, ali stvarno ne znam druge detalje - objasnio nam je iskreno snimatelj Brustu.

Izjava snimatelja Brustua, koji srećom nije bio u helikopteru za vreme tragedije, interesantna je i po tome što je direktor banjskog kompleksa dr Milivoj Popov očigledno nevešto pred reporterima Kurira pokušao da sakrije da je, pored zaprašivanja komaraca, bilo još „nekog posla“ sa helikopterom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.