PANIKA U KOMŠILUKU! Jeziva OPASNOST se širi regionom - supstanca 100 puta jača od morfijuma ubila dvoje u Sloveniji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 11:56

PANIKA U KOMŠILUKU! Jeziva OPASNOST se širi regionom - supstanca 100 puta jača od morfijuma ubila dvoje u Sloveniji!

Velikom brzinom širir se po Evropi

U Sloveniji su zabeležena dva slučaja predoziranja fentanilom, tzv. zombi drogom, koja je preplavila SAD, a velikom brzinom širi se i Evropom. Ova droga je izrazito jak opijat, koji se lako širi po crnom tržištu, a zbog nje su svi slovenački susedi postali veoma zabrinuti.

Reč je o javnosti poznatom opijatu pod nazivom zombi droga koja je preplavila SAD i od čijeg razornog delovanja u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemlji umire otprilike 100.000 zavisnika godišnje.

Fentanil je na ulice izašao iz zdravstvenih ustanova gde se legalno koristi prilikom ublažavanja bolova kod pacijenata s odmaklim stadijumima malignih bolesti. Po svom delovanju je sličan morfijumu, ali je otprilike sto puta jači - upravo to je razlog što ga najviše koriste heroinski zavisnici.

Posebno zabrinjavajuće jeste to što i jedna konzumacija od osobe može učiniti ozbiljnog zavisnika, a sasvim mala količina može dovesti do prestanka rada srca. Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil koji će zbog nestručnog rukovanja, posebno kod dece i maloletnika, udisanjem prašine iz otvorene poštanske koverte dovesti do trovanja i smrti usled zastoja rada pluća, upozoravaju stručnjaci.

Dileri su u njemu prepoznali prednost nad ostalim takozvanim teškim drogama u tome što ga se može proizvesti u improviziranim laboratorijima, odnosno nije ga potrebno uvoziti kao heroin iz Avganistana.

Osim toga, ima snažnije delovanje od heroina, jeftiniji je i lakše ga se krijumčari. Neretko ga dileri šalju svojim mušterijama putem pošte, odnosno u pismima. Sve navedeno zadaje ogromne glavobolje policiji koja se u SAD, ali i šire bavi suzbijanjem trgovine opijatima.

Hrvatska se do sada uspešno odupirala njegovoj pojavi među domaćim dilerima i zavisnicima. Prema podacima MUP-a, do sada je u četiri slučaja identifikovana prisutnost fentanila ili njegovih derivata.

Slučajevi njegove kupovine putem društvenih mreža, takozvanog dark weba ili ilegalne proizvodnje do sada nisu evidentirani u Hrvatskoj ni Srbiji. Predoziranja fentanilom takođe nisu zabeležena u Hrvatskoj, ali to ne znači da se njegovu pretnju treba uzeti olako, ističu iz hrvatskog MUP-a.

Na području Evropske unije u 2021. godini zabeleženo je 137 smrtnih slučajeva izazvanog predoziranjem zombi drogom. Nemačka je s 88 smrtnih ishoda iste godine daleko prednjačila pred ostalim državama EU.

U susednoj Sloveniji zabeležena su dva slučaja konzumiranja s fatalnim posledicama, podaci su HZZO-a.

Srpsko ministarstvo zdravlja u decembru 2023. javnost obavestilo da u Srbiji nema registrovanog smrtnog slučaja izazvanog fentanilom.

(Srbija Danas/Telegraf /S.Ž.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.