PANIKA NA ZAPADU! Severna Koreja testirala moćni sistem naoružanja, svi su u strahu zbog nove rakete (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2021, 07:35

PANIKA NA ZAPADU! Severna Koreja testirala moćni sistem naoružanja, svi su u strahu zbog nove rakete (VIDEO)

Jučerašnje testiranje hipersonične rakete je treći raketni test koji je izvršio Pjongjang ovoga meseca

Severna Koreja tvrdi da je u utorak uspešno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8.

Državni mediji naveli su da je nova raketa jedan od "pet najznačajnijih" novih sistema naoružanja, planiranih u petogodišnjem vojnom razvojnom planu.

Pjongjang svoju novu raketu kvalifikuje kao "strateško oružje", što obično znači da takav >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << projektil može da nosi i nuklearne bojeve glave, navodi se u izveštaju BBC i ističe da je jučerašnje testiranje novi pokazatelj tehnološkog napretka u proizvodnji južnokorejskog naoružanja uprkos strogim međunarodnim sankcijama.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA u svojim izveštajima ukazuje da je razvojem ovog sistema naoružanja povećana "sposobnosti nacije za samoodbranu u svakom pogledu", kao i da je probno lansiranje potvrdilo uspešnu "navigacijsku kontrolu i stabilnost projektila".

, jer je nedavno izvršena proba novog sistema balističkih raketa koje se lansiraju sa vozova.

Hipersonične rakete su mnogo brže i agilnije od raketa prethodne generacije što znatno otežava efikasno dejstvovanje protivničkih sistema ranog presretanja i protivraketne odbrane, navodi novinska agencija AP.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un je izjavio na jednom sastanku održanom u januaru da su naučnici "završili istraživanje" u procesu razvoja hipersoničnih raketa sposobnih da uspešno izbegavaju protiraketne sisteme odbrane, a jučerašnji test bio je prva proba takvog projektila.

Ubrzo nakon jučerašnjeg lansiranja nove hipersonične rakete Hvasong-8 izaslanik Severne Koreje Kim Song branio je pravo svoje zemlje na razvoj naoružanja.

Govoreći na godišnjoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku, on je poručio da Severna Koreja "gradi nacionalnu odbranu kako bi se odbranila i pouzdano zaštitili bezbednost i mir zemlje".

Južna Koreja je nedavno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu sa podmornice za koju je rečeno da je neophodna kao sredstvo odvraćanja od "provokacija" Severne Koreje, a Pjongjang je u više prilika optuživao Seul za dvostruke aršine u pogledu vojnih aktivnosti.

Stručnjaci smatraju da će Sever verovatno nastaviti svoje vojne aktivnosti i testiranja i u narednim mesecima, sve dok Kina ne počne da vrši pritisak da se situacija smiri uoči zimskih Olimpijskih igara u Pekingu početkom sledeće godine.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete proičitati OVDE.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete proičitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Koreja: Uspešno smo testirali HIPERSONIČNU RAKETU

Izvor: Blic, 29.Sep.2021

Severna Koreja tvrdi da je u utorak uspešno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8.

Nastavak na Blic...

SEVERNA KOREJA NAVODNO ISPALILA HIPERSONIČNU RAKETU: Pozivamo Seul i SAD da odustanu od neprijateljske politike i počnu pregovore

Izvor: Kurir, 29.Sep.2021

Severna Koreja tvrdi da je u utorak uspešno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8. Istovremeno je iz Pjongjanga ponovljen poziv Vašingtonu i Seulu da odustanu od svoje "neprijateljske politike" porema njima i ponovo pokrenu pregovore.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.