PANDEMIJA NATERALA AMERE NA POŠTENJE: Kovid-19 primorao svetske siledžije da pomognu planeti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 19:21

PANDEMIJA NATERALA AMERE NA POŠTENJE: Kovid-19 primorao svetske siledžije da pomognu planeti!

BNEF procenjuje da će ovogodišnji pad biti najveći ikad zabeležen

Pandemija kovida-19 izazvala je zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku krizu šiom sveta, ali je imala i jedan pozitivan efekat - rekordno smanjenje emisije ugljen dioksida.

Kako se procenjuje u novom izveštaju istraživačke kompanije "Blumberg Nju Enerdži Fajnens" (BNEF), emisija ugljen dioksida u Sjedinjenim Državama biće manja ove godine za 9,2 odsto nego 2019., odnosno spustiće se na nivo koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je poslednji put zabeležen davne 1983. godine.

Mada emisije ugljen-dioksida u SAD opadaju već desetak godina, .

Bez uticaja kovida-19, kako se dodaje, emisija bi pala za pala za oko jedan procenat. Glavni direktor BNEF-a Natanijel Bulard naveo je u izveštaju da je sektor transporta, koji inače ima najveći udeo u emisiji gasova sa efektom staklene bašte u SAD, pretrpeo najveći međugodišnji udar ikada.

- Emisije iz saobraćajnog sektora će verovatno pasti za više nego dvostruko u odnosu na period finansijske krize 2008-2009. Udeo emisije iz sektora električne energije će takođe verovatno zabeležiti rekordan pad, dok emisije iz industrije neće - ocenjuje Bulard.

- Pad emisija koji predviđamo za 2020. godinu vratiće SAD na put da ispuni prvobitno obećanje dato u Parizu da će do 2025. godine smanjiti emisije za 26-28 procenata na nivo iz 2005. Pandemija je nehotice dala SAD drugu šansu da ispune svoju obavezu - zaključuje se u izveštaju Blumberg Nju Enerdži Fajnensa.

Dok se predviđa da će pad emisija u sektorima transporta i energetike biti 4,0, odnosno 2,8 procenata, istovremeno se procenjuje da su ovogodišnji šumski požari povećali udeo u ukupnim američkim emisijama za 2,8 odsto, čime je zbrisan efekat smanjenja iz elektroenergetskog sektora.

Ipak, napominje da je uticaj šumskih požara obično privremen, jer se atmosferski ugljen-dioksid čisti sa ponovnim rastom šuma.

Druga strana medalje je ta da BNEF očekuje nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja emisija njihov značajan skok posle pandemije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.