PAMETNO ILI NE? EVROPA SE POLAKO VRAĆA U NORMALU: Zemlje ukidaju restrikcije uprkos visokom broju zaraženih

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2021, 17:59

PAMETNO ILI NE? EVROPA SE POLAKO VRAĆA U "NORMALU": Zemlje ukidaju restrikcije uprkos visokom broju zaraženih

Francuska svakog dana prijavljuje oko 22.000 novozaraženih, što je manje u odnosu na 40.000 ranije ovog meseca. U nedelju je na intenzivnoj nezi bilo skoro 5.600 pacijenata.

Nekoliko evropskih zemalja počelo je oprezno da labavi restriktivne mere uvedene zbog pandemije kovida-19, iako u mnogi delovi kontinenta beleže visoke brojke zaraženih i pacijenata na intenzivnoj nezi.

U Francuskoj, piše "Juronjuz", u ponedeljak je ukinuta zabrana putovanja u zemlji, dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se učenici osnovnih i srednjih škola vratili u klupe prvi put za mesec dana. Ali, na snazi je ostao policijski čas, dok se bašte francuskih kafića i restorana neće otvoriti do 19. maja, zajedno sa muzejima, bioskopima, pozorištima i drugo.

U Grčkoj je nekoliko restrikcija koje su bile na snazi od novembra ukinuto u ponedeljak, dok je restoranima i kafićima dozvoljeno da služe mušterije u svojim baštama. Turističke agencije i usluge počeće ponovo da rade 15. maja.

Nama susedna Mađarska je u subotu olabavila nekoliko restrikcija za ljude sa vladinim potvrdama o imunitetu. Od petka, Srbi koji su vakcinisani moći će da uđu u Mađarsku bez PCR testa i karantina. Isto će važiti za Mađare koji ulaze u Srbiju.

Mađari sa svojim plastičnim karticama mogu da ulaze u restorane, hotele, pozorišta, bioskope, banje, teretane, biblioteke, muzeje i druga mesta. Radno vreme je produženo do 11 uveče a policijski čas uveden u novembru od sada će nastupati kasnije, od ponoći.

I Italija je počela da se postepeno otvara prošle nedelje. Učenici su se vratili u škole, muzeji i bioskopi se otvorili. U subotu su mnogi objekti na plažama u zemlji dobili zeleno svetlo za otvaranje.

U Holandiji je u sredu ukinut policijski čas zbog kojeg su građani protestovali otkako je uveden u januaru. Kupcima je dozvoljeno da odlaze u "nepotrebne" radnje bez prethodnog zakazivanja, iako je njihov broj u objektu ograničen.

Prvi put za šest meseci, barovima i kafićima je dozvoljeno da ponovo otvore svoje terase, ali neki ugostitelji nisu zadovoljni s uslovima, kažu da će im zbog njih biti nemoguće da zarade. Terase mogu da rade samo između podneva i 18.00 sati za maksimalno dvoje ljudi po stolu (sa distancom), osim ako nisu iz istog domaćinstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.