PAMETAN POTEZ FRANCUSKE I SAD: Priključili se Rusiji i pozvali na povlačenje stranih plaćenika

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2020, 17:43

PAMETAN POTEZ FRANCUSKE I SAD: Priključili se Rusiji i pozvali na povlačenje stranih plaćenika

Saradnja u svim segmentima

Ministri spoljnih poslova zemalja kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a (Rusija, Francuska i Sjedinjene Američke Države) pozvali su strane plaćenike da odmah napuste Nagorno-Karabah, a Baku i Jerevan da doprinesu njihovom odlasku.

- Zemlje kopredsedavajuće Minske grupe OEBS-a pozivaju Jermeniju i Azerbejdžan da nastave da u potpunosti poštuju svoje obaveze prema sporazumu od 10. novembra u Nagorno-Karabahu i susednim regionima, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i prethodne obaveze o prekidu vatre - navodi se u izjavi koju je objavila pres služba OEBS-a.

- Takođe pozivaju sve strane plaćenike da u potpunosti i odmah napuste region, a sve strane da doprinesu njihovom odlasku - dalje je navedeno.

Ministri triju zemalja takođe su pozvali međunarodnu zajednicu, uključujući Međunarodni Crveni krst i Ujedinjene nacije, da koordinisano preduzmu konkretne korake za poboljšanje humanitarne situacije u Nagorno-Karabahu i okolnim teritorijama.

The OSCE Minsk Group calls upon Armenia and Azerbaijan to continue implementing fully their obligations under the November 9 statement, in Nagorno-Karabakh and the surrounding districts, as well as their previous ceasefire commitments.https://t.co/ZeLJBJAowY

— U.S. Mission to OSCE (@usosce) December 3, 2020

​Krajem septembra obnovljena su borbena dejstva u Nagorno-Karabahu, koja su bila samo nastavak dugotrajnog sukoba i dovela do velikih žrtava, kako sa jedne, tako i sa druge strane.

Sukobljene strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći sa 9. na 10. novembar.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je u Baku takođe predao i Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci, koji uspešno vode humanitarnu misiju.

Više vesti o situaciji u Nagorno-Karabahu, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.