PALESTINCI NE ŽELE TRAMPOV PLAN, VEĆ RAT SA IZRAELOM? Pogledajte šokantne podatke najnovijih istraživanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2020, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PALESTINCI NE ŽELE TRAMPOV PLAN, VEĆ RAT SA IZRAELOM? Pogledajte šokantne podatke najnovijih istraživanja

Bliskoistočnu inicijativu predsednika SAD Donalda Trampa odbacuje 94 odsto Palestinaca, pokazuje ispitivanje javnog mnjenja objavljeno danas na Zapadnoj obali.

Anketa takodje pokazuje da je opala podrška za rešenje sukoba s Izraelom po modelu dve države i da skoro dve trećine anketiranih podržava oružanu borbu.

To je prvo objavljeno ispitivanje palestinskog javnog mnjenja nakon predstavljanja Trampovog plana 28. januara u Beloj kući. Ono podriva tvrdnje Trampove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << adminstracije da se planu protivi uglavnom palestinsko rukovodstvo i takodje podstiče zabrinutost da bi primena tog predloga koji je uveliko u korist Izraela mogla podstaći novi ciklus nasilja.

Plan je na strani Izraela u odnosu na skoro sva najveća sporna pitanja decenijskog sukoba. Njime se predvidja da Izrael anektira velike delove Zapadne obale, uključujući sva jevrejska naselja u kojima žive stotine hiljada ljudi, a koja veći deo medjunarodne zajednice smatra ilegalnim. Palestincima se daje ograničena samouprava u nekoliko enklava povezanih putevima, mostovima i tunelima ali samo ako ispune dugu listu oštrih uslova.

Palestinsko rukovodstvo, koje je prekinulo veze sa SAD nakon što je Tramp u decembru 2017. godine priznao sporni Jerusalim kao glavni grad Izraela, u potpunosti je odbacilo plan. Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da se velika većina Palestinaca i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze takodje protivi planu.

- Mislim da nikada nismo videli takav nivo konsenzusa u palestinskoj javnosti - rekao je Kalil Šikaki koji rukovodi centrom za ispitivanje javnog mnjenja.

On je rekao i da je podrška ideji o rešenju sukoba stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael opala na najniži nivo za skoro tri decenije otkako centar ispituje javno mnjenje. Trideset devet procenata ispitanika se izjasnilo za takvo rešenje, a 59 odsto se usprotivilo. Ispitivanje je pokazalo da je 64 procenta Palestinaca za povratak oružanoj borbi u odgovoru na plan.

Šikaki je rekao da je prethodno podrška za borbu bila tako visoka u najgorim danima drugog palestinskog ustanka, intifade, koja je trajala od 2000. do 2005. godine. Palestinski predsednik Mahmud Abas se dugo protivio nasilju ali je zapretio da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom u odgovoru na plan, što bi mnogi Palestinci podržali ali sumnjaju da će se ostvariti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.