PAL ŠMIT NOVI PREDSEDNIK MAĐARSKE

Izvor: Kurir, 29.Jun.2010, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAL ŠMIT NOVI PREDSEDNIK MAĐARSKE

BUDIMPEŠTA - Mađarski parlament izabrao je za novog šefa države Pala Šmita (68), koji će 6. juna na toj dužnosti zameniti aktuelnog predsednika Lasla Šoljoma. Za Šmita, koji se trenutno nalazi na mestu predsednika mađarskog parlamenta, glasala su 263 poslanika, što je za pet više od potrebne većine, dok je njegov jedini protivkandidat Andraš Balog dobio 59 glasova.

Za izbor predsednika Republike, u prvom i eventualnom drugom krugu, potrebna je saglasnost dve trećine poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mađarskog parlamenta, odnosno 258 od ukupno 386. U slučaju da su oba kruga neuspešna, u trećem glasanju dovoljna je prosta poslanička većina, piše u Zakonu o izboru predsednika Mađarske.

Šmit je izabran već u prvom krugu, što se i očekivalo s obzirom na to da Savez demokratske omladine (Fides) i Hrišćansko-demokratska narodna partija, koji su ga i predložili, imaju ubedljivu većinu u najvišem predstavničkom telu zemlje. Pre tajnog glasanja, koje je trajalo 40 minuta, dvojica kandidata su se kraćim govorima obratili poslanicima i čitavoj javnosti, pošto je sednicu parlamenta prenosila televizija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.