PAKLENE VRUĆINE NAM STIŽU! Važno upozorenje na UV zračenje! Evo kakvo nas vreme čeka u narednim danima (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 07:37

PAKLENE VRUĆINE NAM STIŽU! Važno upozorenje na UV zračenje! Evo kakvo nas vreme čeka u narednim danima (FOTO)

Samo ponegde na istoku i jugoistoku Srbije lokalno će biti moguća kratkotrajna kiša ili pljusak.

U većem delu Srbije danas će biti pretežno sunčano vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, na istoku Srbije i u planinskim predelima povremeno jak.

Najniža temperatura će biti od 14 do 19 stepeni, a najviša od 27 do 30 stepeni.

I u Beogradu će biti pretežno sunčano vreme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Duvaće slab do umeren severozapadni vetar.

Najniža temperatura biće od 15 do 17 stepeni, a najviša oko 29.

"Od danas pretežno sunčano i sve toplije.

Za dane vikenda maksimalna temperatura od 27 do 32 stepena, a sledeće sedmice od 32 do 37 stepeni", najavio je RHMZ.

Prema najnovijoj prognozi RHMZ u mnogim mestima u Srbiji očekuje se visok stepen UV zračenja u naredna dva dana. U "crvenom", sa indeksom od 8 do 10 biće većina gradova, što je vrlo visoka vrednost.

Prema prognozama ideks vrednost UV indeksa devet biće u - Valjevu, Beogradu, S. Palanci, Zlatiboru, Sjenici, Požegi, Kraljevu, Kopaoniku, Kruševcu, Ćupriji, Peći, Prizrenu i Prištini.

Inače, UV indeksa ima 11, vrednost do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren, od 6 do 7 je visok, od 8 do 10 vrlo visok, a ljubičasta zona je od 11 i više i podrazumeva ekstremno visoko zračenje.

U tom slučaju je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF - ultraviolet protection factor" oznakom).

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom.

Izaberite kozmetiku i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu, ali imajte u vidu da je i dalje neophodno koristiti sredstvo za sunčanje i nositi sunčane naočare.

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

nedelju jutro prijatno sveže, a tokom dana sunčano i toplije nego u subotu, u većini predela oko 30°C. Vetar slab do umeren severni i severozapadni. Pritisak iznad normale. Minimalna temperatura od 14°C do 20°C, a maksimalna od 28°C u Dimitrovgradu do 32°C ponegde na severu i istoku Srbije. Uveče suvo. Temperatura u 22h od 20°C do 25°C.

ponedeljak sunčano i još toplije. Tokom cele iduće sedmice pretežno sunčano i sve veća vrućina uz temperature iznad 35°C od srede.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vreme danas sunčano

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 08.Jul.2023

SRBIJA – U većini mesta preovlađivaće sunčano. Kratkotrajna kiša moguća je samo na istoku i jugoistoku zemlje. Najviša dnevna temperatura do 29 stepeni. U glavnom gradu sunčano i toplo. Temperatura do 29 stepeni. Narednih dana sve toplije, s temperaturom i do 37 stepeni, uz sparne noći. Pročitajte...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

VRELO OD ZORE! U Beogradu je već jutros izmereno 20 stepeni, a ova prognoza RHMZ za naredne dane konačno OBEĆAVA

Izvor: Blic, 08.Jul.2023

Od danas će u Srbiji biti pretežno sunčano i sve toplije. Za dane vikenda očekuje se maksimalna temperatura od 27 do 32 stepena, a sledeće sedmice od 32 do 37 stepeni.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.