PAKAO HIKIKIMORIJA Bizarna bolest od koje pati milion Japanaca

Izvor: Blic, 10.Jul.2015, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAKAO HIKIKIMORIJA Bizarna bolest od koje pati milion Japanaca

Milion mladih Japanaca svojevoljno se odreklo kontakta sa drugim ljudima. Oni žive zaključani u četiri zida, gde surfuju internetom i čitaju stripove. Neki u izolaciji provedu i po trideset godina.

“Hikikomori“ je zajednički naziv za sve one koji, prema rečima japanskih stručnjaka, pate od misteriozne „socijalne bolesti“.

Želja za otuđenjem javlja se iznenada i bez očiglednog razloga, a toliko je jaka da „oboleli“ prekidaju svaku vrstu veze sa prijateljima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i članovima porodice. Dešava se da prođu meseci, ili čak godine, a da ne progovore ni jednu jedinu reč.

Šteta za ekonomiju

Porast broja „hikikomorija“ loše utiče na japansku ekonomiju. Visoko obrazovani pojedinci, čije bi znanje i inteligencija mogli da donesu veliki profit, potpuno su nezainteresovani za bilo kakvu produktivnost. Japanski lekari se nadaju da će uskoro pronaći lek za ovo čudno „oboljenje“.

- Ovde govorimo o potpuno formiranim ličnostima koje su u većini slučajeva visoko obrazovane. To su mladi koji su završili kvalitetne fakultete, izgradili međuljudske odnose i odjednom odlučili da pobegnu od svega toga - kaže dr Takahiro Kato, jedan od stručnjaka za ovaj poremećaj, koji je i sam bio „hikikomori“.

Juto Oniši (18) iz Tokija tri godine nije napustio svoju sobu. Dane je provodio pred računarom ili čitajući japanske „manga“ stripove, i nije imao želju da popriča ni sa kim. Sada je konačno potražio stručnu pomoć.

- Izgubio sam dodir sa stvarnošću. Znao sam da to nije dobro, ali nisam imao snage da bilo šta menjam - kaže Oniši, koji za svoje stanje krivi neuspeh u srednjoj školi.

Doktor Kato se slaže da su mladi Japanci pod velikim pritiskom koji često ne mogu da izdrže.

- Roditelji od njih zahtevaju besprekorne rezultate, a ako ne mogu da ih postignu, osećaju se bezvredno - kaže on.

VIDEO>Stručnjak o fenomenu "hikikomorija":

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mračna strana Japana: Od ove misteriozne bolesti pate milioni ljudi

Izvor: B92, 10.Jul.2015

Milioni mladih Japanaca svojevoljno se odriče kontakata sa drugim ljudima i žive u četiri zida, gde surfuju internetom i čitaju stripove..."Hikikomori“ je naziv sa sve oni koji prema rečima japanskih stručnjaka pate od misteriozne socijalne bolesti...“Govorimo o potpuno formiranim ličnostima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.