PADA VLADA?

Izvor: Kurir, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PADA VLADA?

Ako se obistine najave DS da će izbori biti raspisani čak i ukoliko izostane dogovor sa DSS, Srbija bi mogla ostati bez predsednika, ali i bez Vlade

BEOGRAD - Ako u narednih nekoliko dana koalicioni partneri u Vladi ne usaglase svoje stavove o vremenu raspisivanja predsedničkih izbora i ako zbog toga dođe do jednostranih stranačkih poteza, Srbiji preti opšta kriza i haos!

Ako se, naime, obistine najave demokrata da će izbori biti raspisani čak i ukoliko izostane >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dogovor unutar vladajuće koalicije, Srbija bi mogla ostati i bez predsednika, ali i bez Vlade, i to u završnici pregovora o Kosovu.

Ovako situaciju za Kurir ocenjuje predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

- Ako ne uspeju da se dogovore, preti nam opšti haos. Rat sviju proti svih! Nepodnošljivo stanje - kaže Dačić i dodaje da mu se "čini da je ovde reč o scenariju da se izbegne odgovornost za loše rešenje o Kosovu".

- Ne znam koji je drugi motiv da se usred najava da će Albanci proglasiti nezavisnost Srbija nađe između dva izborna kruga bez predsednika, ali i bez Vlade - kaže Dačić.

Inače, kako Kurir saznaje, u DS su rešeni da se izbori raspišu već krajem ove nedelje ukoliko do dogovora ne dođe. Lider DS Boris Tadić pokušaće u naredna dva dana da sa liderom DSS Vojislavom Koštunicom postigne dogovor. U suprotnom, predsednik Skupštine Oliver Dulić raspisaće izbore za decembar. U DS su čvrsto rešeni da se upuste u ovakav rizik jer su uvereni da je za zemlju od toga gore napuštanje evropskog kursa Srbije.

Portparol DS Jelena Marković u izjavi za Kurir kaže da u DS postoji čvrsto opredeljenje da se ni na koji način ne uđe u kršenje zakona i Ustava.

- Zakon kaže da se izbori raspišu do 31. decembra i mi ćemo na tome insistirati - ističe Markovićeva. Ona nije želela ni da potvrdi, ali ni da demantuje da će u slučaju izostanka dogovora izbori biti raspisani već sledeće nedelje.

- Nadamo se da će koalicioni partneri biti na istom stanovištu i da ćemo naći pravni izlaz iz ove situacije. Tim pre što su Srbiji u ovom trenutku potrebne stabilne institucije, ali i jasan signal drugima da smo zemlja koja poštuje sopstvene zakone - kaže Markovićeva ističući da se u DS ne spremaju za scenario po kome se ta borba 10. decembra završava.

S druge strane, potpredsednik DS Miloš Aligrudić kaže da DSS ostaje pri svom poznatom stavu da su izbori u ovom trenutku nepotrebni i štetni za Srbiju.

- U trenutku kada se završava ova runda pregovora, kada se čeka izveštaj posredničke "trojke" i kada imamo sve češće najave, pre svih SAD, ali i nekih drugih zemalja da će priznati kosovsku deklaraciju o nezavisnosti, Srbija mora da bude spremna da punom snagom odgovori takvim izazovima. Izbori i kampanje slabe tu snagu - kaže Aligrudić, odbacujući argument DS da bi izbori pomogli u pregovorima o Kosovu jer bi poslali signal o privrženosti Srbije EU.

- To je besmislica, niko ne sumnja u takvu opredeljenost Srbije - naglašava Aligrudić. Potpredsednik DSS nije želeo da kaže kakve će korake preduzeti ako dogovor o izborima izostane i ako predsednik Skupštine raspiše izbore sledeće nedelje. On takođe ne isključujući mogućnost bojkota izbora.

- Naravno da postoji ta mogućnost. Videćemo - kaže on.[ antrfile ]

RADIKALI SE DVOUME

Izbori su ovih dana glavna tema i u Srpskoj radikalnoj stranci. Naime, navodno postoji sukob dve struje unutar SRS oko toga da li treba ići na izbore ili ih bojkotovati. Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, međutim, u izjavi za Kurir demantuje da postoji neslaganje i sukob u SRS.

- To su besmislice - kaže Vučić, dodajući da u SRS još nisu odlučili da li će ići na izbore ili će ih bojkotovati.

- O tome ćemo odlučivati kada se izbori raspišu. Za sada su šanse da ćemo izaći na izbore pola-pola - kaže Vučić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.