PADA LI VLADA

Izvor: Kurir, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PADA LI VLADA

Ukoliko Boris Tadić bude poražen u drugom krugu predsedničkih izbora, postavlja se pitanje opstanka vladajuće koalicije

BEOGRAD - Opstanak Vlade u sadašnjem sastavu i te kako će zavisiti od toga ko će sesti na predsednički tron 3. februara. Kako sada stvari stoje, na pomolu je Vlada narodnjaka i radikala! Uprkos izjavama Borisa Tadića da Vlada neće pasti ako podrška izostane, sagovornici Kurira smatraju da je Koštuničin kabinet na klimavim nogama i da ćemo, u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pobede Tomislava Nikolića, sasvim sigurno imati izbore ili rekonstruisanu vladu.

Kako Kurir saznaje u vrhu DS, u ovoj stranci smatraju da bi njihovo učešće u Vladi u slučaju Nikolićeve pobede uz prećutnu podršku narodnjaka bilo besmisleno. Naš sagovornik dodaje da će u slučaju takvog scenarija njihovi ministri sasvim sigurno istupiti iz vladajuće koalicije. To je nagovestio i ministar odbrane i potpredsednik DS Dragan Šutanovac, koji je juče, na pitanje pada li Vlada u slučaju Nikolićeve pobede, odgovorio da bi se tada stvorila "sasvim drugačija politička scena u Srbiji".

- Naravno da bi u tom slučaju bilo preispitano da li je većina u parlamentu realna ili ne - rekao je Šutanovac.

Politički analitičar Jovo Bakić ocenio je da će čak i, bez obzira na to ko će pobediti na izborima, opstanak aktuelne vlade vrlo brzo biti doveden u pitanje zbog podela u vladajućoj koaliciji oko suštinskih pitanja, kao što je nastavak procesa evrointegracija. Bakić smatra da su se ključne stranke vladajuće koalicije DS i DSS u ovoj predsedničkoj kampanji "suviše udaljile da bi nakon svega mogle normalno da sarađuju", te da bi nakon predsedničkih moglo doći do vanrednih parlamentarnih izbora ili do formiranja nove vlade, u kojoj ne bi bilo mesta za DS i G17 plus.

- Ako EU pošalje misiju na Kosovo, to će dovesti do pucanja koalicije, jer je tu manevarski prostor za dogovor toliko sužen da je veliko pitanje da li ga uopšte ima - rekao je Bakić i dodao da je realno očekivati da će u tom slučaju u parlamentu biti napravljena nova većina, čiju okosnicu će činiti radikali i Vojislav Koštunica.

Analitičar Milan Nikolić takođe smatra da nije realno očekivati da će Vlada opstati i da će ministri iz DS ostati u Vladi, ako DSS i NS ne podrže Tadića, a Tomislav Nikolić pobedi.

- Ako izostane podrška DSS i NS Borisu Tadiću, vlada će biti u krizi. Postoji mogućnost da pobedi radikalski kandidat, a jasno je da će se to desiti ukoliko izostane podrška Vojislava Koštunice Tadiću - kaže Nikolić. On dodaje da bi takva odluka DSS značila njihovo definitivno okretanje prema radikalima, o čemu govore svi potezi DSS u poslednje vreme.

- U tom slučaju možemo očekivati stvaranje nove parlamentarne većine, rekonstrukciju premijerovog kabineta i formiranje vlade narodnjaka i radikala - zaključuje Nikolić.[ antrfile ]

DSS: ODGOVORITE NA ANKES

Demokratska stranka Srbije će narednih dana videti da li će stići odgovor na aneks koalicionog ugovora koji je ponuđen DS i onda će, "ukoliko bude potrebno", zauzeti određeni stav i možda poslati poruku za drugi izborni krug članovima, simpatizerima i biračima, izjavio je juče portparol te stranke Andreja Mladenović.

- Videćemo da li će biti potrebno više od ovog reći narednih dana - rekao je Mladenović na konferenciji za novinare, ne želeći konkretno da odgovori da li će DSS dati podršku Borisu Tadiću. Kako je istakao, DSS je jasno iznela svoju ponudu DS, "koja je više nego korektna", jer je aneks koalicionog sporazuma proizašao iz rezolucije Skupštine Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.