Oživljavanje pruge kojom je išao legendarni Ćiro

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživljavanje pruge kojom je išao legendarni "Ćiro"

Na Palama je potpisan Memorandum o suradnji kojim bi se uskoro trebala obnoviti uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad, odnosno pruga na kojoj je nekada vozio vlak „Ćiro“. Pruga će uvezati Sarajevo i Pale i Istočnu Bosnu. Paralelan projekat je i izgradnja gondole, koja će povezati Pale i Jahorinu. Sve skupa će višestruko doprinijeti razvoju turizma.

Uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad izgrađena je davne 1906. godine, a ukinuta je 1978. godine. Ideja za njenu revitalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << nastala je prije nekoliko godina. Cilj je vratiti u funkciju prugu, ali ne na način tradicionalnog teretnog i putničkog prometa, nego isključivo na turističkoj osnovi. Fadil Čordalija, predsjednik Udruženja građana „Ćiro“:

„Od Sarajeva do Pala dužina trase je 11,5 kilometara. Trasa je u biti netaknuta, osim što ima jedan oštećen most dužine 40 metara. Ostalo se u vrlo kratkom roku može revitalizirati bez ikakvih problema. Sve ostalo, tuneli, mostovi na trasi je ispravno.“

Paraleleno sa revitalizacijom pruge gradi se i gondola koja će povezati gornje Pale i Jahornu. Dužina gondole bit će oko 6.500 metara i moći će prevoziti do tisuću i pol putnika u jednom satu. Projektom će biti proširene i skijaške staze na Jahorini za oko deset kilometara. Veljko Golijanin, direktor firme „Majnex“:

„Na jedan savremeni način spajamo Jahorinu sa Palama, odnosno prvim naseljenim mjestom, po uzoru na velike svjetske centre gdje to funkcioniše. Prvo naseljeno mjesto – tu je smještaj, tu su svi kapaciteti, a skijalište je na planini. Mi smo to praktično 'prepisali'.“

Miodrag Kovačević, načelnik Opštine Pale.

„Mi treba da sljedeće sedmice putujemo u Francusku, gdje ćemo ovaj projekat predstaviti partnerima u Francuskoj. Ovo je jako značajan projekat i sigurno je da će poboljšati turističku ponudu i Pala i Jahorine.“

Oba projekta, pored lokalne zajednice, dobila su suglasnost i Željeznica RS i Federacije, Ministarstva za kulturu i sport Federacije i Zavoda za zaštitu spomenika.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.