Ozbiljno je

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 18:24

"Ozbiljno je"

Reka Drava izliva se duž celog toka, izjavio je danas zamenik župana Virovitičko-podravske županije i načelnik štaba civline zaštite Mario Klement.

On je dodao i da je stanje ozbiljno.

"Imamo rekordno visoke vodostaje, ali voda ne preti stambenim objektima. Nasipi izdržavaju. Kroz koji sat vrh vodenog talasa proći će kroz mernu stanicu Vrbovka i očekuje se vodostaj 700 centimetara, a najveći ikada izmereni do danas bio je 688", kazao je Klement, prenosi portal >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Indeks.

Prema njegovim rečima, dežura se 24 sata, angažovane su ekipe preduzeća Hrvatske vode, meštani i volonteri.

On je potvrdio da se Drava na više mesta izlila u Križnici, Novom Gradcu i Kapincima, ali da se radi o poljoprivrednim površinama i vikendicama.

Kaže da je naselje Križnica trenutno odsečeno jer skela ne funkcioniše, a viseći pešački most nije u upotrebi iz bezbednosnih razloga.

Na mernoj stanici Terezino Polje vodostaj je jutros u sedam sati iznosio 314, dok je na stanici Vrbovka još jutros bio 669 centimetara.

"Voda se izlila čitav kilometar i stigla do dva u naselja. Stanovnike snabdevamo u saradnji sa štabom civilne zaštite opštine Pitomača", rekao je Klement.

Naveo je da je situacija pod kontrolom na još dve kritične tačke u Virovitičko-podravskoj županiji – kod Novog Gradca u opštni Gradina i u Kapinci u opštni Sopju.

Iz štaba civilne zaštite upućen je apel građanima da ne prilaze nasipima postavljenim za odbranu od poplava, da ne parkiraju svoja vozila pored njih i da se ne penju na nasipe i mostove da fotografišu poplave.

"Pazite na svoju bezbednost, nijedna fotografija nije vredna toga da stradate ili napravite oštećenje na nasipu koje će prouzrokovati izlivanje reke na okolno područje", poručili su iz štaba civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska: Izlivanje reke Drave duž celog toka, stanje ozbiljno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2023

Reka Drava izliva se duž celog svog toka i stanje je ozbiljno, izjavio je danas zamenik župana Virovitičko-podravske županije i načelnik štaba civilne zaštite Mario Klement.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.