Ozbiljne tenzije na severu Kosmeta

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2010, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ozbiljne tenzije na severu Kosmeta"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun pozdravio je najave skorog početka dijaloga između Beograda i Prištine, smatrajući da će taj proces otvoriti novu fazu u odnosima dve strane i pomoći učvršćivanje mira i stabilnosti u regionu. Međutim, on je upozorio na ozbiljne tenzije na severu Kosova.

Ban Ki-Mun je, u redovnom tromesečnom izveštaju koji je tokom vikenda podeljen ambasadorima država članica Saveta bezbednosti UN, ponudio podršku svetske organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pregovaračkom procesu kojim rukovodi EU, navodeći, ipak, da su pred stranama ozbiljni izazovi praćeni rastućim tenzijama na severu Kosova.

Šef svetske organizacije je zatražio brz početak dijaloga, kako bi Beograd i Priština iskoristili pozitivan moment stvoren u nekoliko poslednjih meseci.

"Situacija na severu Kosova i dalje nije stabilna i tenzije su porasle posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Pozivam sve strane da se uzdrže i pronađu uravnotežen i konstruktivan pristup kako bi se izbegla dalja eskalacija", navodi se u Ban Ki-Munovom izveštaju.

Ocenu bezbednosne situacije na severu Kosova, Ban je potkrepio spiskom incidenata koji su se u tom regionu dogodili u poslednja tri meseca, počevši od napada na jednog Albanca krajem avgusta, preko serije međusobnih napada koji su usledili, pa sve do erupcije nasilja posle košarkaške utakmice Srbija-Turska u kojoj je učestvovalo više od 1.500 ljudi, od kojih je sedmoro lakše ili teže povređeno.

Ban je, istovremeno, zatražio podršku članica Saveta bezbednosti kako bi se izbegle bilo kakve jednostrane akcije koje bi mogle dodatno uzburkati strasti, ali i upozorio da kosovski zvaničnici i mediji vode kampanju protiv prisustva UNMIK-a na severu Kosova, čime se osoblje UN dovodi u opasnost.

"UNMIK će biti spreman da preda nadležnosti na severu Kosova strukturama koje će biti prihvatljive za sve zajednice u saglasnosti sa statusno neutralnom politikom koju vode UN. Do tada, tražim od svih strana da nastave saradnju sa UNMIK-om u ostvarivanju svog mandata", naveo je Ban.

Prvi čovek svetske organizacije naveo je, takođe, da je značajniji napredak u procesu pomirenja izostao i u drugim delovima Kosova, kao i da će proces pomirenja i u budućnosti predstavljati ozbiljan izazov.

Kao i u svim dosadašnjim izveštajima Savetu bezbednosti, generalni sekretar UN je upozorio na mali broj povratnika na Kosovo, jer se prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice na Kosovo u poslednja tri meseca vratilo 706 osoba, od čega su trećina Srbi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.