Ovom Nenadu se nisam nadao

Izvor: Politika, 29.Maj.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovom Nenadu se nisam nadao

(Navalentni Radoš Bajić, Politika, 27. maj)

Ako je suditi po naslovu najgledanije srpske serije čiji sam autor – može se reći da volim srpske poslovice. Čitaoci će znati na koju poslovicu mislim. Kada prozvan u tekstu pod naslovom „Navalentni Radoš Bajić“ koji je uz nadnaslov  „polemike” objavljen na stranicama „Politike” u utorak 27. maja – naprosto moram da odgovorim, pada mi na pamet jedna druga srpska narodna poslovica koju je takođe zabeležio veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vuk Karadžić.

Ona glasi: Ne zna šta besjedi – a ne ume da ćuti...

Moj odgovor na pomenuti tekst – bio bi mnogo bolji kada bih znao: koji Nenad Ristić ga potpisuje? U kom svojstvu se taj čovek javlja, koga predstavlja, koga zastupa, čiji je advokat, koga od mene brani – i šta zapravo hoće? Da li je to onaj Nenad Ristić, novinar i urednik RTS-a koji je u TV Dnevnik RTS-a prvi uveo beogradske dživdžane, i to u prvim minutima – po čemu će ostati zapamćen? Što je

uistinu bio nagoveštaj moguće medijske slobode i demokratskog napretka. Dakle, on mene pakošću – a ja njega istinom.

Da li je to onaj Nenad Ristić koji je kao direktor Televizije Beograd, 1985 godine, nakon urgencije iz Centralnog i Gradskog komiteta SKJ skinuo sa programa avansno plaćene TV spotove za video i dokumentarni film „Božić u Šumadiji“ čiji sam autor? A onda mi je, posle dva sata čekanja ispred njegovog kabineta, rekao na hodniku: „Što mi, bre, pravite probleme? Kakve mi to badnjake nosite po ekranu?”

Da li je to onaj Nenad Ristić koji je posle promena 2000. godine u Takovskoj 10 ljubazno dočekao prvoborce petog oktobra, zakleo im se na vernost i bio v. d. generalnog direktora RTS-a nepunih šest meseci? I na kraju – da li je to onaj Nenad koje je 26. septembra 2005. godine na ružičastoj Pink televiziji u 19.30 minuta izgovorio: „Dobro veče, vi gledate Nacionalni dnevnik Televizije Pink”?

Koji je nakon što je najuren sa RTS-a zasukao rukave i postavio temelje

informativnog programa Pink televizije. Hajde da nagađam – verovatno je to taj Nenad Ristić. Makar po lojalnosti, odanosti, kontinuitetu, obrazu i vernosti koju je pokazao prema Radio-televiziji Srbije – siguran sam da je taj. Taj Nenad je danas branitelj RTS-a? Od koga? Od Radoša Bajića?

Ako se već, kako sam kaže, slaže sa najvažnijom tezom u mom tekstu „O fajteru bez predaha” – šta bi to želeo da polemiše sa mnom? Ili se neustrašivi Nenad zbog nečega toliko plašio živog Tijanića? Ili tek sada kada je Tijanić pokojni ima hrabrosti da kali svoje frustracije na onima koji se ne plaše da kažu da poštuju i cene rad ovog zaista legendarnog direktora RTS-a? Ne mogu baš svi koji su na nekoliko meseci smestili svoj tur na vrelu fotelju prvog čoveka RTS-a da postanu legende. Da li je u tome problem? Da li ta regresija smeta Nenadu? Da li panjka i napada mene, i moj projekat, koji u tekstu nisam ni spomenuo – a misli na nešto sasvim drugo? On zna? Hoće li biti nastavka „Ravne gore” ili neće? Ako hoće – zašto hoće, ako neće – zašto neće? Da li će se nastaviti moja saradnja sa RTS-om, posle ostvarenog šera, to jest udela od 72 odsto u ukupnoj gledanosti i rejtinga od preko 35 poena, i uz milione gledalaca koji gledaju projekte čiji sam autor?

Jedino što je potpuno i neskriveno jasno jeste to – da Nenad Ristić ne voli seriju „Ravna gora”. A verovatno i njenog autora. To je njegovo legitimno pravo. I njegova stvar. Sve dok se pretpostavke, naglabanja, proizvoljnosti i zlurade insinuacije daleko od svake stvarnosti – ne pokušaju plasirati kao činjenice.

Mala je uteha to što je „Ravna gora” na osnovu legitimnog izveštaja RTS-a i nadležnih institucija najgledanija srpska serija u 2014. godini. Bez obzira na to što je tako „razvučena i sa praznim hodom“, kako to tvrdi priučeni Nenad. Razume se čovek, učili su ga Mališa, Ljuba, Dejan, Vukos, Muharem...

I na kraju, što se „premišljanja” v. d. direktora Nikole Mirkova i RTS-a tiče?  Da li ću ja ovako navalentan da „iščupam pare” za nastavak svoje serije – ili će  mi pored toga što neću snimati biti uskraćeno i da slobodno mislim, da se povremeno javljam u „Politici”? Da imam svoj stav i sud, o svemu što me okružuje, pa i o RTS-u. Dok traje „premišljanje“, savetujem nekadašnjem direktoru Nenadu da se podlakti sa Subnorom – i pravac RTS. Još nije kasno da se raspita? Da se kaže neka reč? Da se ta stvar spreči po savku cenu! Da se to konačno preseče. Da se meni uskrate razlozi da i dalje neprijatno pritiskam. Da se pomirim sa istinom – da Srbija neće više da me gleda. Da se prekrstim i kažem: „Sačuvaj me Bože zlog jezika i nenavidnih očiju”.

Radoš Bajić

objavljeno: 29.05.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.