Izvor: Vesti-online.com, 12.Okt.2018, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo voće i povrće nikako ne bi trebalo da ljuštite

Ovo voće i povrće nikako ne bi trebalo da ljuštite

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili.

Krompir

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dobro operite.

Patlidžan

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.

Sveži krastavci 

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imunitetajer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor.

Šargarepa 

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite.

Američki nutricionista Kejti Kavuto kaže:

"Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje".

Jabuke 

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi.

- Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka -dodaje Kavuto.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.