Ovo su zgrade budućnosti: Od kule koja diše do plovećeg bioskopa

Izvor: Blic, 14.Feb.2013, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su zgrade budućnosti: Od kule koja diše do plovećeg bioskopa

"Kula koja diše", u vlasništvu kompanije “Skidmor, Ovings i Meril” u Vuđangu u Kini, futurističkog izgleda i visoka 75 spratova, dobila je glavnu nagradu na konkursu "Projekti budućnosti" prestižnog magazina "Arkitekčural rivju" (Architectural Review). Predstavljamo vam i 15 ostalih projekata koji su ušli u finale ovog konkursa. 1. Kula koja diše

Žiri je izjavio da je projekat “Kula koja diše” pokazao “čvrstu kontrolu oblika i mešavinu mnogostrukih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogućnosti korišćenja”. Nagrade obuhvataju nedovršene ili neizgrađene projekte, sa namerom da se pokaže “visoka” arhitektura i kreativnost. Ove godine učesnici su se takmičili u 11 kategorija.

2. Arheološki park u Istanbulu Kliknite na sliku za uvećanje (+)

Jenikapi Transfer Point i Arheo Park Zona u Istanbulu, radovi Melkana Gursela i Murata Baganliouglu, dobili su nagradu za veliki urbani projekat.

3. Eko kuća u planini

Kuća C3 Ričarada Neiša, osvojila je nagradu za održivost. “Lagana arhitektura - zidovi i krov su od istog materijala - omogućuje znatno smanjenje potrošnje energije koja se dobija iz lokalnih izvora”, rekao je žiri.

4. Beli hotel u Indiji

Nagradu za kategoriju slobodnog vremena otišla je D Hotelu u Indiji, rad arhitekte Sandžaja Purija.

5. Teniski teren kao leteći tanjir

Teniski teren u Dohi žiri je opisao kao “prelep primer arhitekture koja kombinuje tipičnu strategiju zaštite okoline sa strogim strukturalnim rešenjima”.

6. Univerzalna zgrada

Među zdanjima za mešovitu upotrebu najbolji je, po mišljenju žirija, kompleks Osamua Morišite.

7. Marakana u Riu - najbolje obnovljen stadion

Danijel H. Fernandes pohvaljen je za obnovu stadiona Marakana u Rio de Žaneiru u Brazilu.

8. Muzej savremene umetnosti u Detroitu

Muzej savremene umetnosti u Detroitu opisan je kao “inspirativan projekat koji kombinuje prošlost i sadašnjost na pametan i ubedljiv način”.

9. Oblakoder dan-noć

Fasada oblakodera, pobednika u kategoriji poslovnih objekata, rad je preduzeća Sujabatmaz Demirel Arkitekts, a nagrađena je zbog kontrasta naglašenog i danju i noću.

10. Grad-dolina u Kataru

Grad Dolina u Kataru pobedio je u oblasti regeneracije i planiranja.

11. Stambena zgrada od aluminijuma

Kad je reč o rezidencijalnoj arhitekturi, nagradu je odnela zgrada u Norćepingu u Švedskoj. Žiri je smatrao da je ovaj projekat “formalno impresivan, a dizajn se slaže sa elementima od konvencionalnih i neobičnih materijala, uključujući beton i anodizovani aluminijum, u urbanom okruženju”.

12. Tržni centar "Autopija"

Kompanija “GAD” iz Istanbula osvojila je nagradu u kategoriji maloprodajnog prostora, svojim centrom “Autopija”.

13. Metro stanica kao akvarijum

Metro stanica Vestona Viliamsona, jedan je od četiri projekta koji su dobili specijalno priznanje žirija.

14. Pešački most na Kipru

Pored nje, priznanje je dobio i pešački most na Aveniji Tasos Papadopulos, na Kipru. Dobio je specijalnu nagradu "zbog novog viđenja prirode u društvenu korist".

15. Peščana kuća

Među četiri rada koji su dobili spacijalno priznanje žirija je i kompleks "Junoot", koji je pohvaljen za "Intrigantno ispitivanje mogućnosti gradnje zasnovane na prirodnim materijalima”.

16. Ploveći bioskop

I na kraju, među njima se našao i “Ploveći bioskop” Džoa Morisa. “Ploveći bioskop napravljen u kanalu ujedno je i društveno opravdan, a s druge strane, predstavlja jedan od načina da se oživi javni prostor”, objasnio je žiri.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ovo su zgrade budućnosti: Od kule koja diše do plovećeg bioskopa

Izvor: Dzungla.org, 14.Feb.2013

„Kula koja diše“, u vlasništvu kompanije “Skidmor, Ovings i Meril” u Vuđangu u Kini, futurističkog izgleda i visoka 75 spratova, dobila je glavnu nagradu na konkursu „Projekti budućnosti“ prestižnog magazina „Arkitekčural rivju“ (Architectural Review). Predstavljamo vam i 15 ostalih...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.