Ovo su najlepša imena sela u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2018, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su najlepša imena sela u Srbiji

Svakom svoje selo, najtoplije prija...

Nekadašnja levačka sela Dubnica, Volujak i Puljci bila su zbijena jedno do drugog i više su ličila na jedno, nego na tri sela, pa se meštani dogovoriše da se ujedine u jedno selo. Ali, nikako nisu mogli da se dogovore o imenu. Pa se jedan predstavnik uputi na dvor kralja Aleksandra Obrenovića, jer odlučiše da lično kralj bude kum.

Srbija je TOP DESTINACIJA za 2019. godinu: Prvoklasan sadržaj za MALO PARA, ali to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SVE

Kmeta koji je potegao put Beograda je primila kraljica Draga Mašin, saslušala ga i "presekla", selo će se zvati Dragovo, po njoj. Bar tako navodi legenda.

Da li je ovo selo sa najlepšim imenom u Srbiji, ne znamo, ali je sigurno jedno od lepših. Svakome je, verovatno, najdraže sopstveno rodno selo.

Jagodinci imaju Dragocvet, Aranđelovčani Darosavu i Venčane, a Golupčani mesto koje se zove Dobra, Rekovčani Lepojević. Obrenovčani imaju Ljubinić, Despotovčani Zlatovo, jer, kako kaže i narodna pesma, "svakom svoje selo najtoplije prija". A Despotovčani su ubeđeni da je naziv njihovog sela najlepši, Plažane, jer je to bilo jedino selo koje je imalo svoju plažu. Bar tako oni tvrde.

U opštini Velika Plana najviše se raduju u Radovanju, a u jednom selu u Kragujevcu su svi Dragobraća. Navijačima fudbalskog kluba sa Banjice svideće se naziv požeškog sela Radovci. A imaju i Visibabu i Zdravčiće. I Kraljevčani imaju cvetno selo, Cvetke, a u Mačvi vole da se druže u Družetiću.

Zlatiborci se diče Rožanstvom, jer, tvrde, naziv potiče od "rođenja Hristovog", a pitanje je da li u Šljivovici najviše vole da nazdravljaju ovom voćkom?

Kako se zovu žitelji prokupačkog sela Zlata, a kako meštani sela Dragi Deo? Da li su u selu Male Pčelice u Kragujevcu svi vredni kao pčele i da li je žiteljima sela Vučić u Rači porasla popularnost od kad dele ime sa predsednikom?

Da li Perunika "uspeva" samo u Kuršumliji i da li u lučanskom selu Lisice imaju problem sa velikim brojem ovih životinja? Da li u Svetom Iliji u okolini Vranja žive sve sami sveci?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.