Ovo su detalji o vraćanju obaveznog vojnog roka

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 11:59

Ovo su detalji o vraćanju obaveznog vojnog roka

Beograd -- Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da bi uvođenje vojnog roka bilo lekovito za celo društvo i bilo bi prilagođeno savremenom životu.

"Što se tiče teme koja je juče medijski dominirala, 2011. godine tadašnja vlast je donela odluku o zamrzavanju obaveznog služenja vojnog roka. Posle 13 generacija, a imajući u vidu i rizike s kojima se suočava naša država, Generalštab Srbije i Ministarstvo odbrane su se juče zvanično obratili i pokrenuli inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedniku republike da se krene u vraćanje obaveznog vojnog roka", rekao je Vučević.

Vučević je naglasio da su Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane spremili čvrstu argumentaciju.

"Ako vojni rok bude vraćen, predlog je da on najduže traje do četiri meseca. U tom periodu bismo mogli mlade momke dobro da obučimo i posle da u određenim vremenskim intervalima održavamo na tom nivou obučenosti. Ništa se neće preko noći desiti. Dokument je došao u kabinet predsednika, zatim ide u njegov vojni kabinet i očekujemo široku raspravu. Poslednja instanca je Narodna skupština Srbije. Sigurno nas čeka nekoliko nedelja ili meseci rasprave", kazao je ministar odbrane.

On je objasnio da Vojska i Ministarstvo moraju dobiti vremenski period da pripreme sve - kantine, kuhinje, zdravstvene centre.

"Uvek je bolje ulagati u sopstvenu vojsku, nego hraniti tuđu. Vojska Srbije zadržava profesionalnu vojsku, i dalje nastavljamo projekat 5.000 specijalaca, imamo celu ovu godinu za nju. Nema mesta panici, nije povratak u devedesete. Nemačka priča o povratku vojnog roka 2027. godine. Austrija, Švajcarka i Grčka imaju služenje vojnog roka. Do kraja meseca imamo sastanak na kojem ćemo izvestiti predsednika. Generalštab Srbije i ministarstvo neće odustati. Vojska Srbija je najveći odvraćajući faktor", zaključio je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.