Ovo smo mogli da izbegnemo u 2010.

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2011, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo smo mogli da izbegnemo u 2010.

Ima jedna izreka koja kaže otprilike ovako: Niko ne može da te obruka koliko možeš sam sebe! A kada sami sebe obrukate dugi vam se mnogo slađe smeju.

Pokušaj gej parade zbio se (i neslavno završio) 2001. godine. Od tada se čekala "pogodna klima“ i da u društvu "sazru prilike“ kako bi se isti događaj organizovao, a da se pri tom izbegne lomljenje glava, ruku, nogu, žardinjera, telefonskih govornica i svega usputnog...

Mislilo se da je prekretnica 2009. godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kada je sve bilo skoro svršeno, ali se ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u poslednjem momentu predomislio i gejeve poslao na livadu kod Ušća. Bilo je očigledno da Srbija nije "sazrela“ za gej paradu pa se narednih godinu dana popravljala atmosfera.

I došao je taj 10.oktobar 2010, "dan D“ za pripadnike LGBT populacije. Očišćen centar Beograda, 5.000 policajaca na ulicama, oni koji paradiraju u trostrukom kordonu, maršruta duga 546 m strogo isplanirana. Ništa od kostima i kranevalskog raspoloženja kako to izgleda u nekim drugim zemljama, nešto malo muzike, po koji trzaj umesto đuskanja.

A iza kordona...očišćen centar grada, 5.000 policajaca, oklopna kola na ulicama, polomljene glave, žardinjere, izlozi... monasi, sveštenici i monahinje koji drže ikone i krstove podignute ka nebu, "neka deca“ koja celo jutro jurišaju na policiju, guraju trolu niz Mekenzijevu ulicu, pale sedišta političkih stranaka...

Tog dana zbila se ne jedna, već mnogo bruka. Ni jedna nam nije trebala, a vi procenite koja je bila najjača.

Svi su znali da će tog 10. oktobra najugroženiji biti učesnici gej parade. I svima je bilo jasno da će država teško moći da ih zaštiti, pa je to rešila da uradi Jelena Karleuša. Njih će zaštiti, a ostatak Srbije prosvetliti i uveriti da je "Gej OK“. Tako je JK počela da piše kolumnu za "Kurir“.

Svega smo se tu načitali, što nam zaista nije bilo potrebno da znamo. Između ostalog, šta Duško (Seljak i Srbenda, kako ga žena nazva) voli da radi Karleušinom dupetu, i da ona više neće da mu puši ako on nastavi da bude takav homofob. Pošto je upoznala javnost kako se gej parada odražava na supružnički život, JK je postala zvezda ozbiljnih informativnih programa.

Od emisije Jugoslava Ćosića, učešća u Dnevniku TVBiH, do Utiska nedelje u kome je u društvu Jovana Ćirilova, Borke Vučić, Nebojše Spaića i Olje Bećković merila značaj i domet svoje pisane reči u odnosu na ove druge, za koje se mislilo da su pametni. I, naravno, svi su zaključili da je Jelenina jača, teža i ubojitija, za šta su joj srpski intelektualci odali priznanje.

Ko se tu obrukao? Jelena Karleuša? Olja Bećković, čiju emisiju su opseli Jelenini "paradoksi"? Ili srpski intelektualci kojima je JK javno rekla da džaba 25 godina pišu kolumne kada nema ko ni da ih razume ni da ih čita?

Srbin je domaćin kakvog nema. Zna da ugosti svakoga, pa i celo selo. A kada treba da napravi veselje i proslavi nešto ne pita koliko košta i da li prilika odgovara.

Šta se desi kada u tome pretera i sve počne da liči na parodiju (ni malo pohvalne) MTV emisije "Sweet sixteen“ i starih narodnih običaja? Pa, desi se to da domaću, ali i regionlnu, štampu preplave podrugljivi naslovi "Ovako Srbi slave krštenje“, "Srpsko punoletstvo“, "Trosoban stan potrošili na slavlje“ ili poređenje sa Ekremom!

Uostasom, prisetite se!

Slavljenica 1: Hajdi Janković

Slavljenica 2: Đesika

Slavljenici 3 i 4: Dejan i Dalibor Jevtić

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.