Ovo sjajno voće ćete obožavati u septembru!

Izvor: Vesti-online.com, 02.Sep.2018, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo sjajno voće ćete obožavati u septembru!

Stiže jesen, ja se ne oženih... a, ne, ne, nije to tekst za početak ove priče. Ali svakako nam stiže jesen, septembar je na pragu, mesec fantastičnih boja i mirisa, i na radost velikog broja ljudi, fenomenalnih ukusa! Majka priroda nam stavlja svoje darove na sto, a ovo su neki koje ćete obožavati u mesecu koji je pred nama.

Grožđe

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove letnje bobice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći može biti crveno grožđe koje može ublažiti osećaj boli u tim slučajevima.

Kruška

Ova prekrasna, mirišljava i ukusna voćka nekima je glavno obeležje jeseni, zato iskoristite sezonu, jedite ih sveže ili od njih pripremite razna jela. Kruške su izvor vitamina - C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. Od minerala spomenimo kalcijum, magnezijum i kalijum. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet, a kako počinje sezona prehlada i gripa, ne zaboravite već danas nabaviti ovo voće.

Jabuke

Jabuke su voće koje smatramo vrlo običnim, možda čak i dosadnim, a polako zaboravljamo onu staru "Jabuka na dan i lekar nije potreban". Prosečno, jedna jabuka sadrži 4,5 grama dijetalnih vlakana.

Smokve

Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišom količinom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Osim što su ukusne, mogu se koristiti za lečenje uboda insekata, a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.